Podnikatelia chcú v Reformnom pláne systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia

Podnikatelia považujú za najdôležitejšie reformy systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia a reformu justície. Z výdavkov, ktoré by mali byť financované z Plánu obnovy, označili za najdôležitejšiu podporu vysokých škôl, vedy a výskumu ako aj výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v druhej polovici septembra zorganizovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) a Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) medzi 105 podnikateľmi z celého Slovenska.

02.10.2020 14:32
debata

Európska únia poskytne Slovensku v rámci riešenia dopadov koronakrízy približne 6 mld. eur. Podľa oboch organizácií je to jedinečná príležitosť kvalitatívne posunúť spoločnosť a štát na vyššiu úroveň, a preto sa rozhodli opýtať podnikateľov, ako by vláda tieto prostriedky mala použiť. Podnikatelia za prvých päť priorít vo výdavkoch označili podporu vysokých škôl, vedy a výskumu, výstavbu a rekonštrukciu nemocníc, obehové hospodárstvo, financovanie systémových opatrení na boj so suchom ako sprievodným znakom klimatickej zmeny a prevenciu v zdravotníctve.

V rámci reforiem pritom podnikatelia vyzdvihli najmä systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia, a to tak, aby Slovensko výrazne stúplo v medzinárodných rebríčkoch a stalo sa atraktívnejším miestom pre investície. Ďalej reformu justície, najmä vymáhateľnosti práva a daňovo-odvodovú reformu s cieľom zatraktívniť daňový systém pre investície a zvýšiť motiváciu pracovať.

Dôležité sú podľa podnikateľov aj reforma riadenia štátu vrátane elektronizácie štátnej správy, obmedzenia byrokracie a automatického zdieľania informácií medzi úradmi a reforma poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom má byť efektívne, kvalitné a dostupné poskytovanie zdravotníckych služieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #plán obnovy