Matovič kontra Lunter. Úspora alebo premiérova hra s miliónmi?

Na opravu cesty vám 19 miliónov nedáme, odkázal premiér Igor Matovič županovi Jánovi Lunterovi. Toľko sme ani nechceli, odkázal zase Lunter Matovičovi.

02.10.2020 08:30
debata (153)

Ak sa na tlačovej konferencii zúčastní premiér, minister financií, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze a šéf Úradu vlády, musí ísť o dôležitú vec. Tentoraz sa ňou stala oprava cesty II. triedy medzi Muráňom a Prednou Horou. Tú ešte v júli poškodila prívalová voda na niekoľkých úsekoch a stala sa neprejazdnou. Obchádzky merajú niekoľko desiatok kilometrov.

Na jej opravu požadoval Banskobystrický samosprávny kraj 19 miliónov eur. Tie však nedostane. Podľa premiéra Igora Matoviča aj preto, lebo štát nie je „žiadna hus na šklbanie“. Z opravy tejto cesty je podľa premiéra precedens, ktorý ukáže, že odteraz bude štát pristupovať k verejným zdrojom inak a zodpovednejšie ako predchádzajúce vlá­dy.

Štát dá len najnižšiu reálnu sumu

Preto tento projekt dostal v polovici septembra na svoj stôl Štefan Kišš, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze. Ten si vyžiadal dva týždne na jeho posúdenie a zodpovedanie otázky, či je možné túto cenu „stlačiť“ dole. Posudok napokon ukázal, že oprava sa dá spraviť za osem miliónov eur. To je o 11 miliónov menej, než na opravu žiadal banskobystrický župan Ján Lunter. Ani táto suma však nemusí byť konečná.

„Urobíme ešte jednu vec, ktorú sme doteraz nerobili, túto cenu ešte podrobíme prieskumu trhu,“ vysvetlil šéf Úradu vlády Július Jakab. To podľa neho znamená, že stavebné firmy majú päť dní na to, aby poslali na ministerstvo financií lepšie cenové ponuky. Tie budú posúdené s ohľadom na realizovateľnosť, aby sa vylúčili neprimerane nízke ponuky.

S kým bude zmluva napokon uzatvorená, je vecou banskobystrickej župy. „Ak banskobystrická župa vyberie nakoniec inú ponuku, to už bude jej vec,“ povedal premiér Matovič. Štát podľa neho napokon uvoľní len sumu, ktorá vyjde aj po prieskume trhu ako najnižšia a zároveň reálna.

Župa: Suma bola len hrubý odhad

Suma bola podľa vedenia banskobystrickej župy prvotným odhadom projektantov ešte z leta pred komplexnou štúdiou. Teda pár týždňov po tom, čo k mimoriadnej situácii prišlo.

„Ako odhad sme ju od samotného začiatku komunikovali aj smerom k verejnosti a aj smerom k premiérovi,“ spresnilo vedenie kraja pre agentúru SITA.

Projektová dokumentácia, ktorú kraj objednal a následne posudzoval Útvar hodnoty za peniaze, už pracuje so sumou za rekonštrukciu niečo vyše 9,7 milióna eur. Táto projektová dokumentácia bola kraju doručená 14. septembra a následne ju podľa vlastných slov postúpil Útvaru hodnoty za peniaze. Ten po jej preštudovaní navrhol ešte ďalšiu úsporu, analýza však dosiaľ nebola župe písomne doručená.

VIDEO: Premiér Igor Matovič: Štát nebude hus na šklbanie.

Video
153 debata chyba
Viac na túto tému: #cesty II. triedy #Banskobystrický kraj