Kedy príde druhé Sulíkovo kilečko? Nakoniec vraj až budúci rok

Stoštrnásť protibyrokratických opatrení bolo v prvom balíčku na pomoc podnikateľom z dielne rezortu ministra hospodárstva Richarda Sulíka známom aj ako Sulíkovo kilečko. To parlament schválil začiatkom júla v skrátenom legislatívnom konaní. Minister sa vtedy dušoval, že ďalšie bude hotové už na jeseň.

02.10.2020 06:00
richard sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík.
debata (28)

Opatrenia však akoby sa pod zem prepadli. Doteraz sa na verejnosť nedostal jediný konkrétny návrh druhého balíčka. Podľa rezortu hospodárstva za to môže množstvo podnetov, ktoré dostali od samotných podnikateľov ešte počas letných mesiacov. Ich vyhodnocovanie im vraj zaberie celú jeseň. Keďže však druhý balíček nepôjde cez skrátené legislatívne konanie, reálnu podobu má dostať až na budúci rok.

Podľa hovorkyne rezortu Kataríny Matejkovej má ísť, tak ako v prvom prípade, o "množstvo užitočných opatrení, ktoré odstránia rôzne nezmyselné povinnosti a výrazne zjednodušia život podnikateľom“.

O niečo konkrétnejší bol štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec (SaS). Podľa neho ministerstvo už vybralo vyše 900 najrýchlejšie zrealizovateľných podnetov s čo najmenším dosahom na štátny rozpočet. Časť z nich sa podľa Oravca dostane do legislatívy cez medzirezortné pripomienkové konanie k už existujúcim zákonom.

"Chceme využiť fakt, že množstvo zákonov je do konca roka ešte otvorených, ako napríklad Zákonník práce či živnostnícky zákon,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Konečne sa tak zrejme vyrieši aj situácia okolo dobrovoľných stravných lístkov. Tú už cez novelu Zákonníka práce rieši minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Čo malo byť v druhom Sulíkovom kilečku:

  • Zjednotenie práv spotrebiteľa do jedného zákona.
  • Zavedenie všeobecne voľnej činnosti pre živnostníkov.
  • Návrat k povinnému 2-percentnému odvodu z príjmov umelcov do umeleckých fondov.

Čo už rieši rezort práce:

  • Dobrovoľný výber pre zamestnancov medzi peniazmi a gastrolístkami.
  • Zmeny v Zákonníku práce týkajúce sa práce z domu.

Bez diskusie

Aké ďalšie opatrenia však bude chystané kilečko obsahovať, je nateraz otázne. O tom, čo vláda chystá, totiž nevedia ani zástupcovia firiem, ani odborári.

„V súčasnosti neprebiehajú žiadne rokovania k legislatívnym zámerom so zástupcami zamestnancov,“ hovorí Monika Uhlerová, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov. Za najdôležitejšie považuje opatrenia, ktoré boli ešte počas rokovaní k prvému balíku uznesením vlády odsunuté do konca októbra. Okrem spomínaných gastrolístkov ide aj o právne vyriešenie práce z domu, ako aj vytvorenie nového modelu zodpovednosti pri nelegálnom zamestnávaní. Práve tieto opatrenia rieši ministerstvo práce.

Žiadne podrobnosti sa von nedostali

Detaily nepozná ani tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Návrhy, ako odbremeniť bežný život podnikateľov, vraj ministerstvu hospodárstva posielajú priebežne a dlhodobo. „Nakoľko mi nie je známe finálne znenie druhého kilečka, neviem určiť opatrenia, s ktorými by sme nesúhlasili,“ hovorí Hošták. Pristal by však, ak by sa takéto balíčky schvaľovali aj niekoľkokrát do roka.

Viac informácií nemá ani Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Podľa jej hovorkyne Miriam Filovej sa dokonca žiadna diskusia, na ktorú by ako organizácia boli prizvaní, nekonala. „Samozrejme privítali by sme, keby sa konala konštruktívna diskusia v úzkej súčinnosti s odborníkmi z oblasti podnikateľského prostredia,“ hovorí.

Reforiem, ktoré Slovensko v boji proti byrokracii potrebuje, je podľa Filovej mnoho. A to veru aj po prijatí prvého balíčka. Rezort hospodárstva by podľa nej mal myslieť aj na zníženie daňového a odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže, flexibilnejší Zákonník práce, ale aj na systematickejšie prepojenie vzdelávania s trhom práce. „Očakávame, že plánované reformy zvýšia kvalitu života podnikateľov,“ dodáva Filová. Reagovať nateraz nechce na chystané opatrenia rezortu hospodárstva ani Klub 500.

Digitálna databáza povinností

Podnikateľom by podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Jána Oravca (SaS) okrem okresania povinností pomohlo aj vytvorenie digitálnej databázy. K takémuto IT riešeniu by chcel dospieť prostredníctvom projektu Európskej únie Zlepšenie podnikateľského prostredia. Ten už na ministerstve funguje. „Databáza by na základe mena firmy a oblasti, v ktorej pôsobí, vygenerovala podnikateľovi všetky povinnosti, ktoré sa naňho vzťahujú,“ hovorí Oravec. Kedy však takéto riešenie bude plne funkčné, zatiaľ štátny tajomník nevie. Projekt by mal byť hotový do roku 2023, v najbližších mesiacoch sa však ešte len chystá verejné obstarávanie.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #podnikateľské kilečko