Živnostníci už na odvodoch neušetria. Začnú ich platiť od budúceho roka

Pandemický odklad daňových povinností sa skončil. Daňovníci, ktorí doteraz nepodali daňové priznanie a nezaplatili daň, tak budú musieť urobiť do konca októbra. Keďže z vlaňajších zárobkov určuje Sociálna poisťovňa aj výšku odvodov, niektorým živnostníkom vznikne povinnosť platiť sociálne poistenie. Iným sa zase zmení jeho výška alebo im povinnosť jednoducho zanikne.

01.10.2020 18:00
debata (4)

Vláda na konci septembra zrušila mimoriadnu situáciu, ktorá nadväzuje na povinnosť priznať svoje príjmy za vlaňajšok. Ak si niekto ešte nesplnil daňovú povinnosť voči štátu, musí to stihnúť najneskôr do 2. novembra tohto roka. Novela lex korona, ktorú už odobril parlament a podpísala ju aj prezidentka Zuzana Čaputová, síce počíta s posledným dňom v októbri, ten však vychádza na sobotu. Preto sa posledný termín presúva na najbližší pracovný deň.

S daňovým priznaním súvisí aj výpočet sociálnych odvodov pre živnostníkov a iné samostatne zárobkovo činné osoby. Vlaňajšie zárobky posudzuje Sociálna poisťovňa a podľa ich výšky rozhodne, či musí živnostník platiť odvody a v akej budú výške. Väčšina podnikateľov si už svoje povinnosti splnila do konca marca a odvody už platia. Pre živnostníkov, ktorí čakali na koniec mimoriadnej situácie a doteraz nepodali daňové priznanie, platia iné pravidlá.

Sociálna poisťovňa bude ich minuloročné príjmy posudzovať až tri mesiace po októbri. Živnostníci a iné SZČO tak začnú odvody platiť až od začiatku budúceho roka. Povinnosť im vznikne iba vtedy, ak sú ich celkové príjmy za vlaňajšok vyššie ako 6 078 eur. Keď niekto za minulý rok zarobil menej a doteraz povinne platil aj odvody, povinnosť mu zanikne ešte na konci tohto roka. Dovtedy však musí platiť sociálne poistenie v takej výške, v akej ho platil doteraz.

Pre lepšie zarábajúcich živnostníkov platí, že sa na začiatku budúceho roka dozvedia aj novú výšku svojich odvodov. Sociálna poisťovňa bude ich výšku určovať podľa minuloročných príjmov nad sumu 6 078 eur. Informáciu o vzniku či zániku povinnosti platiť sociálne odvody, prípadne ich novú výšku bude oznamovať každému zhruba do 21. januára 2021.

Odvody sa menia dvakrát ročne

Za normálnych okolností sa živnostníkom a SZČO menia odvody dvakrát ročne. Začínajúci podnikatelia ich prvý rok spravidla neplatia. Povinnosť im môže vzniknúť až po podaní prvého daňového priznania. Výška odvodov potom závisí od zárobku v predchádzajúcom roku. Keď živnostník podá daňové priznanie do konca marca, odvody začína platiť od júla v danom roku. Druhýkrát sa výška odvodov mení na začiatku nového roka na základe vymeriavacieho základu, ktorý každý rok spravidla rastie. Odvody sa vtedy zvyšujú tím, ktorí v predchádzajúcom roku platili minimálne sociálne odvody. Tie budú od januára budúceho roka na úrovni 180,99 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci #odvody do Sociálnej poisťovne