Krajniak chce na udržanie zamestnanosti vyčleniť 110 miliónov eur

Ministerstvo práce sa prostredníctvom troch schém chystá prerozdeliť 110 miliónov eur na pomoc ľuďom bez práce. Tí by tak mali dostať možnosť opätovne sa zamestnať a nebyť závislí len na podpore od štátu. Celkovo chce takto štát pomôcť 50 percentám nezamestnaných.

01.10.2020 12:26 , aktualizované: 13:44
debata (9)

Ide pritom o už existujúce schémy pomoci, ktoré fungujú od roku 2008. Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sa však osvedčili ako najspoľahlivejšie pokiaľ ide o zotrvanie uchádzača v zamestnaní aj po skončení príspevku.

Prvá pomoc sa podľa šéfa rezortu začala už 20. júla. Ministerstvo v rámci nej prerozdelilo 35 miliónov eur a podporilo 10-tisíc ľudí. Druhá fáza začína teraz v októbri. Má sa v nej prerozdeliť 43 miliónov eur medzi 8-tisíc uchádzačov. Poslednú fázu je možné očakávať ešte v priebehu tohto polroka. Pomôcť by mala 14-tisícom ľudí a to sumou 32 miliónov eur.

Ministerstvo sa chce zamerať hlavne na tri projekty. Jedným z nich je pomoc s rozbehom podnikania. „Živnostníkov budeme podporovať dva roky sumou 233 eur mesačne, musia však podnikať minimálne dva roky. Každá žiadosť bude schvaľovaná a individuálne posudzovaná,“ povedal Krajniak. O pomoc budú môcť požiadať aj tí, ktorí svoju živnosť z dôvodu nepriaznivej situácie spôsobenej koronavírusom zrušili.

Druhou možnosťou podpory je pomoc zamestnávateľom, ktorý príjmu nezamestnaného. „Vieme im pomôcť zaplatením 66percent z celkovej ceny práce na dobu šiestich mesiacov, až do výšky 950 eur. Alebo ich podporíme 85percentami celkovej ceny práce do maximálnej výšky 1222 eur mesačne, ale s viazanosťou na ďalšie tri mesiace,“ vysvetlil minister práce.

Zvláštnu pomoc chystá aj pre domovy sociálnych služieb. Podpora v prípade, že sa rozhodnú prijať nezamestnaného, bude trvať deväť mesiacov.

Väčšiu časť pomoci, až 67 miliónov eur, chce štát financovať z eurofondov, zvyšných 43 miliónov zo štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Milan Krajniak