Núdzový stav zatiaľ dopravu neovplyvní

V priebehu prvej vlny koronakrízy sa medzinárodná doprava takmer zastavila, prerušené boli letecké spojenia, cez hranice sa nedostali autobusy ani medzinárodné vlaky. Vo vnútroštátnej doprave prešli mnohé spoločnosti na prázdninové grafikony.

01.10.2020 06:00
debata (2)

Treba rátať s podobnými opatreniami aj teraz, keď počty infikovaných rastú oveľa rýchlejšie a bol vyhlásený núdzový stav? To v prvom rade závisí od odporúčaní Ústredného krízového štábu. Ten doteraz žiadne obmedzujúce opatrenia pre hromadnú dopravu nenavrhol.

Kraje stále čakajú

Podobne sa nateraz k situácii postavili aj samosprávne kraje a dopravný režim nemenia. "Zmenami režimu prevádzkovania prímestskej autobusovej dopravy sa budeme zaoberať až vtedy, keď dôjde k plošnému uzatváraniu škôl, zamestnaneckých prevádzok, nákupných centier a podobne,“ informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. Rovnako sa vyjadrili aj predstavitelia trnavskej a trenčianskej župy.

V Prešovskom kraji pristúpia k zavedeniu mimoriadnych cestovných poriadkov iba v prípade výraznejších opatrení, spresnila jeho hovorkyňa Lea Heilová. Vychádzať budú z víkendových rozpisov, doplnených o posilové spoje pre ľudí, čo dochádzajú do zamestnania.

Anna Terezková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja, nevylúčila, že určité obmedzenia môžu nastať v prípade, že dôjde k zníženiu počtu cestujúcich v autobusoch prímestskej dopravy. Rovnako by podľa nej kraj postupoval, ak sa zavedú prísnejšie opatrenia. Zároveň potvrdila, že aktuálne v košickej župe nepristupujú k obmedzeniu dopravných služieb v prímestskej autobusovej doprave. "Bez zmien, ale s kontrolou dokladov cestujúcich na hranici, premáva aj autobusová linka Košice – Hidasnémeti,“ dodala Terezková.

Nateraz o zmene prevádzky prímestskej autobusovej dopravy neuvažuje ani bratislavská župa. " Pokiaľ nepríde k prerušeniu vyučovania na školách či výroby u významných zamestnávateľov v regióne, je potrebné zachovať štandardný režim,“ povedala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. Dopravca podľa nej aj naďalej zabezpečuje dezinfekciu vozidiel z dôvodu zamedzenia šírenia vírusových ochorení.

Grafikony sa nemenia

A ako vidia aktuálnu situáciu samotní dopravcovia? "V súčasnosti neuvažujeme o zavedení prázdninového režimu, žiaci a študenti zatiaľ navštevujú základné a stredné školy v bežnom režime,“ potvrdila hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Situáciu podľa nej neustále monitorujú.

Pokiaľ ide o prímestskú autobusovú dopravu, jednotlivé podniky SAD sa budú riadiť pokynmi zo samosprávnych krajov. "Môže dôjsť k úprave grafikonov, ale až na základe požiadaviek objednávateľov verejnej dopravy – teda samosprávnych krajov a miest,“ konštatuje Zuzana Serenčéšová, marketingová špecialistka spoločnosti Arriva. Podľa nej by ale mala verejná doprava slúžiť cestujúcim aj v takýchto situáciách, pretože do práce sa musia dostať napríklad zdravotné sestry, predavači, poštári a ďalší ľudia. Napriek tomu pristúpili v spoločnosti Arriva k niekoľkým nadštandardným opatreniam. Pre cestujúcich je napríklad na webových stránkach spoločnosti zriadená špeciálna sekcia Live, kde sa v reálnom čase dozvedia o aktuálnych opatreniach a zmenách. Tiež sa môžu prihlásiť aj na odber noviniek, takže všetky správy o prípadných zmenách dostanú priamo na mail.

Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko potvrdil, že vlaková doprava zatiaľ bude fungovať štandardným spôsobom. V jej prípade je objednávateľom výkonov ministerstvo dopravy a jeho pokynmi sa bude aj riadiť. Myslí si, že k znižovaniu výkonov verejnej dopravy by zrejme prišlo len v prípade nejakého rozsiahlejšieho lockdownu. Zároveň doplnil, že ľudia sa nemusia báť cestovať vlakmi, pretože tie sú v súčasnosti pravidelne dezinfikované nad rámec bežného čistenia, pričom sa vykonáva nielen dezinfekcia ozónom, ale aj chlórom a polymérovými prípravkami s dlhotrvajúcim účinkom.

Podobne situáciu vidí aj Aleš Ondrůj, hovorca Regiojetu: "Na trase Bratislava – Komárno a späť objednáva spoje ministerstvo dopravy. Ak sa rozhodne upraviť rozsah počtu spojov, bude RegioJet postupovať v súlade s pokynmi objednávateľa.“ Pri rozhodovaní o doprave nebude rozhodujúcim faktorom len vyhlásenie núdzového stavu, ale plošné obmedzenie školskej dochádzky, dodáva Ondrůj.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #núdzový stav