Podmienky obstarania nájomných bytov sa majú zlepšiť

Podmienky obstarania obecných nájomných bytov prostredníctvom dotácie a podmienky poskytovania úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) sa od 1. januára 2021 majú zlepšiť a zároveň zatraktívniť. Umožní to novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ako aj novela zákona o ŠFRB, ktoré dnes schválila vláda. Informoval odbor komunikácie ministerstva dopravy a výstavby, ktoré obe novely zákon vypracovalo, do legislatívnych návrhov boli zapracované aj požiadavky, ktoré vzniesli zástupcovia miest a obcí, či podnikateľské subjekty.

30.09.2020 15:34
debata

Okrem snahy odstrániť byrokratickú záťaž žiadateľom pri podávaní žiadostí boli predlžené lehoty na podanie žiadostí, zjednodušené technické podmienky či zvýšené limity príjmu pre možných nájomcov. Rezort dopravy a výstavby verí, že tieto kroky spolu s úpravami v zákone o Štátnom fonde rozvoja bývania budú viesť k zvýšeniu záujmu starostov a primátorov o obstaranie nájomných bytov.

V ŠFRB boli navrhnuté úpravy aj ďalších oblastí, na ktoré sú poskytované úvery. Ide napríklad o zvýšenie maximálneho limitu úverov na všetky účely podpory. Pre fyzické osoby sa navrhuje zvýšenie limitu úveru na byt z 90 000 eur na 120 000 eur. Dvadsať percent z podporených obecných nájomných bytov stopercentným úverom zo ŠFRB môže samospráva poskytnúť vyššie kvalifikovaným špecialistom.

Žiadateľom o úver môže byť aj právnická osoba bez povinnosti existencie minimálne päť rokov pred podaním žiadosti. Právnická osoba môže obstarávať nájomné byty aj v obci nad 2 000 obyvateľov alebo v lokalite, kde má žiadateľ prevádzkareň s minimálne 200 zamestnancami.

Zmeny v legislatíve predstavujú podľa rezortu dopravy a výstavby výraznú podporu aj na výstavbu a obnovu zariadenia sociálnych služieb prostredníctvom zvýšenia výšky úveru a zavedením možnosti poskytnutia úveru k prislúchajúcej technickej vybavenosti a pozemku. Ministerstvo navrhuje účinnosť navrhovaných zmien od 1. januára 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #nájomné byty