Krajniak ruší od januára obedy zadarmo. Zvyšuje sa aj suma dotácie na stravu

Dotácia na stravu sa vrátila k pôvodnému nastaveniu. Nárok na ňu budú mať od budúceho roka len deti, čo navštevujú materskú alebo základnú školu, v ktorej je minimálne polovica detí z rodín, čo poberajú dávku v hmotnej núdzi. Alebo deti, ktorých rodiny dostávajú dávku v hmotnej núdzi. Nárok budú mať aj detí z rodín, kde príjem za posledných šesť mesiacov pred podaním žiadosti bude najviac vo výške životného minima.

30.09.2020 15:56
debata (102)

Hovorí o tom návrh zákona z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka,ktorý v stredu s pripomienkami schválila vláda. Zákon mení a dopĺňa niektoré zákony v súvislosti s podporou detí a rodín. Okrem zrušenia plošnej dotácie na obed pre deti v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl zavádza aj takzvanú tehotenskú dávku.

Dotácia na stravu sa novelou zvýši z 1,20 eura na 1,30 eura na jeden obed. Nárok na obed od štátu budú mať aj deti, čo sa nezúčastnia vyučovania pre individuálne vzdelávanie, no obed odoberú. Doteraz bolo podmienkou nielen odobrať obed, ale aj sa zúčastniť vyučovania.

Od júla je životné minimum pre jedného dospelého človeka 214,83 eura mesačne. Na ďalšieho dospelého člena domácnosti sa ráta 149,87 eura. Na nezaopatrené dieťa 98,08 eura.

V takom prípade rodina s jedným dieťaťom musí mať príjem pod 462,78 eura mesačne, aby mala nárok dotáciu 1,30 eura na obed. Pri dvoch deťoch je 560,86 eura mesačne.

Dotáciu na stravu vo výške 1,20 eur schválila bývalá vláda pred dvoma rokmi. Obedy zadarmo má od januára 2021 nahradiť zvýšený daňový bonus na dieťa od 6 do 15 rokov. Nateraz naň majú nárok len pracujúci rodičia detí do šesť rokov. Pôjde o sumu 45,44 eura mesačne. Ročne je to 545,28 eura. Pri dvoch deťoch vyše tisíc eur.

Dotované obedy začali v prvom polroku 2019 v škôlkach veľmi rozpačito. V minulom školskom roku sa pridali aj základné školy. Mnohé mesta a obce investovali státisíce eur do rekonštrukcií starých jedální alebo stavali nové. Väčšina nakupovala nové hrnce a zháňala kuchárky. Viaceré zvýšili aj poplatky za obedy, ale hlavne réžiu. Rodičia tak chtiac-nechtiac platili často aj za nové hrnce či omietku.

Súčasťou návrhu zákona je aj zavedenie novej dotácie na podporu plnenia funkcií rodiny. Tá ma cieliť na rodinu, ako vysvetľuje Krajniakov rezort v dôvodovej správe k zákonu. Nemá sa rozlišovať či ide „o vznikajúcu, rodinu s maloletým dieťaťom, starým rodičom, či zdravotne znevýhodneným členom rodiny,“ tvrdí ministerstvo. Dotácia má byť maximálne desať tisíc eur. Použiť sa bude dať napríklad na preventívne programy, tréningy a osvetu zameranú na plnenie funkcií rodiny, predchádzanie negatívnym javom v rodine, kampane zamerané na zvyšovanie citlivosti verejnosti k závažným rodinným témam, či edičné činnosti, ktoré s týmito preventívnymi aktivitami súvisia.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #obedy zadarmo