Heger pri cigaretách ustúpil. Zdražejú rovnako ako tie menej škodlivé

Fajčiari si od februára priplatia. A to o niečo viac ako sa predpokladalo. Pozmenenú novelu o spotrebnej dani z tabakových výrobkov totiž v stredu schválila vláda. Už v pripomienkovom konaní si však návrh vyslúžil vlnu kritiky, a to nielen od samotných tabakových výrobcov. Viacerým sa nepáčilo hlavne drastické zdanenie elektronických cigariet, ktoré bolo neporovnateľné so zdanením tých bežných. Minister financií Eduard Heger však nakoniec zaradil spiatočku, a tak prešla upravená verzia zákona.

30.09.2020 12:55 , aktualizované: 17:55
debata (5)
zväčšiť
infograf, fajčenie

Podľa pôvodného plánu by sa po zvýšení spotrebnej dane mala cena cigariet priemerne od februára budúceho roka navýšiť o 40 centov, rok nato o ďalších 20 centov. Po novom však cena cigariet poskočí až trikrát. O 40 centov vo februári 2021, o 20 centov o rok neskôr a o ďalších 20 v roku 2023.

Naopak, spotrebná daň na bezdymové tabakové výrobky stúpne menej, ako sa pôvodne očakávalo. Kým pôvodný návrh rátal so zvýšením o 90 percent a o ďalších 42 percent od februára 2023, vládou schválený návrh ráta s pozvoľnejším navýšením. A to o 72 percent, rok nato o 21 percent a v roku 2023 o 17 percent. Nárast ceny bude takmer rovnaký ako pri klasických cigaretách.

Tento kompromis však bude niečo stáť. Nové vedenie ministerstva financií si od návrhu pôvodne sľubovalo zvýšenie daňových príjmov o 103,7 milióna eur už v budúcom roku. Po novom síce porastú o niečo menej, a to o 102,1 milióna eur. V roku 2022 však už pôjdu hore skokovo – a to o 187 miliónov eur a ďalší rok o vyše dvestopäťdesiat miliónov eur.

Kompromis? Len naoko

Súčasná novela však menej škodlivú alternatívu cigariet zdaní rovnako ako v susedných krajinách – vrátane Rakúska, už v budúcom roku. Vo výsledku by mala byť sadzba dokonca piata najvyššia v rámci Európskej únie. Aj preto je schválený kompromis podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovana Ďuranu len symbolický.

„I napriek spomaleniu zdraženia bezdymových tabakových výrobkov budeme mať najvyššiu sadzbu tejto menej škodlivej formy prijímania nikotínu v regióne, o tretinu vyššiu sadzbu, ako platí v Česku,“ hovorí. Ďuranu mrzí, že ministerstvo financií samotné zvýšenie sadzby spotrebnej dane nijako neodôvodnilo. „Daňový poplatník naďalej netuší, prečo tri štvrtiny z ceny škatuľky by mal posielať do štátnej pokladnice,“ dodáva analytik.

Ceny už rastú

Zdražovanie sa však už začalo. Skúsenosť z posledných dní má aj čitateľ denníka Pravda Šimon z bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. „Mal som pripravených 3,70, tak ako obyčajne. Pani v trafike si však odo mňa vypýtala o desať centov viac,“ hovorí. Vyššiu sumu za škatuľku cigariet, ktoré si bežne kupuje, nečakal.

To, či došlo k plošnému navýšeniu cien cigariet ešte pred zmenou zákona, zisťoval denník Pravda aj priamo u predajcov. Podľa spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet na Slovensku, si cenu stanovuje sám výrobca, pričom k plošnému zdraženiu skutočne došlo. „V prvom polroku sa cena zvýšila zo strany výrobcov o desať centov a v druhom polroku až k dnešnému dňu prebieha ďalšie zvyšovanie cien zo strany výrobcov cigariet o ďalších desať centov,“ hovorí obchodný riaditeľ spoločnosti GGT Roman Hatadám.

Nejde pritom o žiadnu novinku. Tabakové výrobky v posledných rokoch zdraželi niekoľkokrát, naposledy sa o zvýšenie ich daňového zaťaženia pokúšal bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Zvady medzi výrobcami

Aj súčasné znenie novely zákona však rozdeľuje tabakových výrobcov na dva tábory. Philip Morris Slovakia, ktorý je na Slovensku priekopníkom vo výrobe menej škodlivej alternatívy, schválený návrh považuje za rozumný kompromis. „V rámci nastavenia daní musí štát hľadať vyvážené riešenie medzi záujmami na ochranu verejného zdravia a rozpočtovými cieľmi,“ hovorí manažérka strategickej komunikácie spoločnosti Beata Kujanová. Rovnaké navýšenie dane na bezdymové výrobky a normálne cigarety je podľa nej v súčasnej situácii pochopiteľné. Už teraz sa však k menej škodlivej alternatíve prikláňa 180-tisíc fajčiarov, z čoho 130-tisíc prestalo s fajčením bežných cigariet úplne.

Naopak, British American Tobacco takéto zdanenie považuje za nedostatočné a z pohľadu štátneho rozpočtu neudržateľné. Podľa riaditeľa externej komunikácie spoločnosti Tomáša Tesařa sa z roka na rok objem predajov menej škodlivej alternatívy zdvojnásobuje a štát na jej nízkom zdanení prerába desiatky miliónov. Podľa tabakového výrobcu by sa daň mala zvýšiť na 50 percent dane z cigariet už v roku 2021, o ďalších päť v roku 2022 a na 60 percent v roku 2023. „Tento prístup by omnoho viac optimalizoval daňové príjmy a napomohol by tak stabilizácii verejných financií,“ hovorí Tesař.

Skôr ako Brusel

Novela zákona prinesie do legislatívy eurosmernicu o všeobecnom systéme spotrebných daní. Zavádzajú sa ňou aj nové typy daňových subjektov – schváleného odosielateľa a schváleného príjemcu, takisto sa upravuje postup pri preprave tabakových výrobkov v daňovom voľnom obehu na podnikateľské účely. A to na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu.

"Opatrenie zníži administratívnu záťaž podnikateľov aj Finančnej správy a systém tiež poskytne väčšiu transparentnosť pri preprave tabakových výrobkov, čím sa eliminujú prípadné podvody,“ uvádza odbor komunikácie ministerstva financií. K väčšej transparentnosti prispeje aj fakt, že novela predbieha tú európsku. Brusel vyžaduje zavedenie nových povinností až od roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tabak #cigarety