Skončia jedno- a dvojcentovky? Brusel zisťuje, či sa používajú

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že spúšťa hodnotenie a posúdenie vplyvu používania jedno- a dvojcentových euromincí v členských krajinách EÚ.

28.09.2020 13:10
debata (81)

Do procesu posudzovania vplyvu používania euromincí s najmenšou nominálnou hodnotou patrí aj otvorená konzultácia. Tú EK spustí v pondelok a potrvá po dobu 15 týždňov. Jej cieľom je zapojiť do tohto procesu široké spektrum zainteresovaných strán vrátane ďalších inštitúcií, príslušných vnútroštátnych orgánov, spotrebiteľov a občiansku spoločnosť.

Posúdenie vplyvu jedno- a dvojcentových euromincí v obehu vyžadujú aj právne predpisy EÚ (nariadenie 651/2012), ktoré ukladajú eurokomisii povinnosť pravidelne a starostlivo skúmať používanie euromincí rôznych nominálnych hodnôt na základe kritérií zahŕňajúcich náklady a prijateľnosti pre verejnosť.

Posúdením vplyvu sa aktualizuje analýza správy o tejto veci z roku 2018. Na základe nového posúdenia, tak ako bolo oznámené v pracovnom programe eurokomisie na rok 2020, exekutíva EÚ koncom roku 2021 rozhodne, či bude prijatý legislatívny návrh na zavedenie jednotných pravidiel zaokrúhľovania cien pre hotovostné platby v eurozóne a prípadne na ukončenie platnosti najmenších euromincí.

Komisia spresnila, že v rámci procesu hodnotenia bude starostlivo skúmať hospodárske, environmentálne a sociálne vplyvy zavedenia jednotných pravidiel zaokrúhľovani­a cien.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #mince #EK #eurocenty