Reštaurácie chcú nižšiu DPH. Podľa Hegera nie je adresná

Bez hostí. Také bolo leto pre väčšinu reštaurácií. Takmer dve tretiny z nich mali menšiu návštevnosť ako vlani v lete. Iba 32 percent podnikov dosiahlo minuloročnú úroveň. Ukázal to prieskum iniciatívy Pomoc pre gastro. Tá upozorňuje, že podpora, čo štát ponúkal, nestačila.

27.09.2020 18:00
minister financií, eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
debata (12)

Ďalšie zatvorenie reštaurácií by pre mnohé znamenalo definitívny koniec. Pre krach by prišli o prácu tisíce ľudí. "Je dôležité, aby štát čím skôr pripravil avizovanú schému pomoci. Nižšia sadza DPH či oslobodenie prepitného od daní a odvodov sú dobrými nástrojmi,“ povedala hovorkyňa iniciatívy Magdaléna Koreny. Cieľom opatrení by podľa nej malo byť zvýšenie tržieb reštaurácií a podnikov so stravovacími službami. Tak či tak návrat na úrovne spred pandémie bude podľa Koreny trvať niekoľko rokov.

O chystanej pomoci už hovoril aj minister práce Milan Krajniak. Tú by mal jeho rezort pripraviť spolu s ministerstvom dopravy. Toľko žiadaná znížená sadzba dane z pridanej hodnoty to však pravdepodobne nebude. Zdá sa, že proti je minister financií Eduard Heger. „Ak chceme sektoru pomôcť, potrebujeme nájsť adresné riešenie, aby sme pomohli práve tým najzraniteľnejším najviac. Preto si myslím, že znižovanie dane z pridanej hodnoty v tomto sektore nie je najlepšia pomoc,“ povedal pre agentúru TASR Heger. Vláda musí podľa neho hľadať iný nástroj.

Ťažké časy

Podnikatelia v reštauračnom sektore však netrpia len pre jarné zatvorenie podnikov. Nepomohli im ani zrušené jarmoky, vinobrania či hody, trápi ich pokles záujmu i obedové menu. "Pokles vnímame hlavne počas obedov z dôvodu pretrvávajúcej práce z domu v mnohých firmách,“ hovorí Koreny. Títo zákazníci reštauráciám chýbajú. Pre viac ako polovicu podnikov sú práve obedové menu základ všetkých tržieb.

Takisto návštevnosť nákupných centier je slabšia. "Máme veľké obavy z druhej vlny pandémie, opätovné úplné zatvorenie by bolo pre našu spoločnosť likvidačné,“ opísala svoju situáciu Natacha Pacal, prevádzkovateľka siete NP Patisserie, Koliba, Fresh.

Tržby reštaurácií sú počas tohto leta naďalej pod úrovňou minulého roka. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska predpokladá, že počas letnej sezóny klesli tržby reštaurácií medziročne o 10 až 20 percent. „Reštaurácie bojujú s nákladmi, ktoré museli platiť počas obdobia, keď nemohli otvoriť svoje prevádzky,“ hovorí generálny manažér asociácie Marek Harbuľák.

Nižšia daň?

"Na vstupe majú gastro prevádzky veľkú časť potravín so zníženou sadzbou DPH na 10 percent, preto odvádzajú vyššiu daň,“ ozrejmuje Harbuľák. Nižšia daň by pomohla gastro prevádzkam najmä v tom, že by dokázali vykompenzovať rast nákladov, vysvetľuje, a to napríklad mzdy zamestnancov. Náklady pritom reštauráciám ešte len stúpnu. Minimálna mzda sa má od budúceho roka zvýšiť z 580 eur na 623 eur. „Samotná minimálna mzda je však len jedným z problémov, druhým sú príplatky za prácu počas sviatkov a víkendov, ktoré výrazne zdražujú cenu práce práve v sektore gastro a v hotelierstve,“ hovorí Harbuľák.

Na Slovensku nebola doteraz prijatá účinná pomoc pre cestovný ruch, kde patria aj stravovacie služby. Práve tento sektor však patrí k tým najviac postihnutým pandémiou. "Apelujeme preto na predstaviteľov rezortných ministerstiev a snažíme sa presadiť účinné nástroje, ktorými sú napríklad zníženie DPH na stravovacie služby, nealkoholické nápoje a čapované pivo,“ hovorí prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Slovensko je podľa nej jedinou krajinou z V4, ktorá nemá zníženú sadzbu dane na stravovacie služby.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #reštaurácie a pohostinstvá #gastro