Namiesto gastrolístkov peniaze? Už od marca a bez daní

Návrh na výber medzi poukážkou a hotovosťou sa síce nedostal do prvého Sulíkovho kilečka, ktoré parlament schválil ešte začiatkom leta, no už ho rieši minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ten ho predstavil ako súčasť novely Zákonníka práce, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Platiť má od marca 2021.

25.09.2020 13:27 , aktualizované: 15:37
debata (97)
zväčšiť
infograf, gastrolístky

Zdá sa, že nie všetci sú z chystanej zmeny nadšení. Len minulý štvrtok sa na ministerstvo práce dostala petícia za zachovanie súčasnej formy stravných lístkov. Podpísalo ju 12 524 ľudí. Podľa jej iniciátorov je v ohrození posledná istota zamestnancov. Ľudia sa totiž obávajú, že príspevok na obedy sa im stratí v mzde. A plat im síce zdanlivo porastie, firma im ho však reálne nezvýši. Medzi podpísanými sa objavili aj ľudia, ktorí majú obavy z možných exekúcií. Nechcú riskovať, že prídu o príspevok len preto, že ho chcú vyplácať ako súčasť mzdy. Táto nezrovnalosť sa objavila aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa poslanca strany SaS Mariána Viskupiča sa však vyrieši ešte pred prvým čítaním v parlamente.

„Do čistej mzdy, na ktorú je uvalená exekúcia, sa ani teraz nezapočítavajú náhrady cestovného. Ak sa do zákona pridá, že sa to týka aj finančnej náhrady stravného, problém bude vyriešený,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii Viskupič. Príspevok bude oslobodený aj od daní a odvodov, dodal. Peňažné "gastrolístky“ by tak mali fungovať rovnako ako pri papierovej a elektronickej for­me.

Spor medzi zamestnávateľskými zväzmi

Možnosť voľby sa nepozdáva ani Asociácii zamestnávateľských zväzov. Výsledkom bude výrazný nárast byrokracie. V prípade prijatia novely sa totiž firmy budú musieť nastaviť na niekoľko foriem vyplácania príspevku na stravovanie. "V praxi si to vyžiada nielen úpravu účtovných softvérov, ale aj procesov vo firme,“ povedal pre agentúru SITA generálny sekretár asociácie Oto Nevický. Nevyrieši to podľa neho ani dvojročný limit, počas ktorého zamestnanec musí ostať pri jednom variante. Firmy totiž prijímajú a prepúšťajú ľudí častejšie. "Zamestnávateľ bude musieť viesť evidenciu, k akému dátumu si daný zamestnanec naposledy zvolil svoju preferenciu, aby náhodou neporušil Zákonník práce a nebol vystavený pokutám,“ hovorí Nevický.

Podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka sa však byrokracie báť netreba. „Účtovný softvér si s tým ľahko poradí. Zároveň sa dá očakávať, že po výbere ostanú zamestnanci vo zvolenom variante dlhšiu dobu,“ hovorí.

Papierovačiek sa neboja ani predstavitelia Republikovej únie zamestnávateľov. Tie existujú podľa jej tajomníka Martina Hoštáka vo veľkej miere aj teraz. „Gastrolístky zároveň dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov a poskytovateľov stravovania o poplatky emitentom poukážok a znižujú tak hodnotu stravnej jednotky,“ hovorí. Aj preto únia novelu zákona podporuje.

Koniec poukážkam na obedy?

Zdobrovoľnenie gastrolístkov po desiatich rokoch od prvých pokusov je dobrým krokom aj podľa odborníkov. Firmy sa takto môžu na najvhodnejšom variante dohodnúť spolu so zamestnancami. Analytik inštitútu INESS Róbert Chovanculiak zároveň počíta s tým, že po prvotnej vlne nevôle stravné lístky nakoniec skončia úplne. Ich uplatňovanie v stravovacích zariadeniach je totiž ešte stále často problematické a obmedzené. Nie všetky stravovacie zariadenia ich prijímajú, respektíve majú zmluvy len s niektorými emitentmi.

Peniaze sú v tomto prípade predsa len flexibilnejšie. Navyše, gastrolístky predstavujú aj obrovské náklady. Rádovo ide o desiatky miliónov eur ročne, na ktoré sa skladá 850-tisíc zamestnancov. Aj preto po prvotných odmietavých tendenciách Chovanculiak očakáva, že v strednodobom horizonte gastrolístkom nakoniec „zazvoní umieračik“.

Zmeny v obedoch chystajú aj u susedov

Už od minulého roka sa vedú u susedov vášnivé debaty o novej podobe gastrolístkov. Zmena známa aj ako "stravenková revoluce“ by mala od základov zmeniť systém stravného v Česku. Zmena je súčasťou rozsiahlejšieho daňového balíčka na budúci rok. Začiatkom septembra ju podporil rozpočtový výbor.

Po novom by zamestnanci mohli namiesto klasických stravných lístkov dostávať peniaze priamo na účet v podobe stravenkového paušálu. Ten by bol nezdanený, rovnako ako teraz stravné lístky. Okrem toho by nárok naň malo mať ďalších okolo milióna zamestnancov, čo teraz klasické gastrolístky nedostávajú.

České reštaurácie však návrh neveľmi vítajú. Obávajú sa, že príde k zrušeniu veľkého množstva stravných lístkov po zavedení peňažného paušálu. A teda poklesne množstvo tých, čo chodia počas práce na takzvané menu. Tvrdia, že takto by mohli skončiť až dve pätiny tamojších reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #Milan Krajniak