Víťazný mladý podnikateľ pomáha odhaliť rakovinu prostaty

S podnikaním môže človek začať v každom veku, len si musí veriť. Taký je odkaz finalistov súťaže Mladý inovatívny podnikateľ 2020, ktorú pripravila organizácia Junior Chamber International (JCI) - Slovakia spolu so Združením podnikateľov Slovenska. Zo 48 prihlásených ocenili v stredu päť najlepších projektov a z nich vybrali absolútneho víťaza. Mediálnym partnerom podujatia, ktoré sa konalo už po štrnásty raz, je denník Pravda.

23.09.2020 19:00
mladý inovatívny podnikateľ 2020 Foto: ,
Absolútnym víťazom v súťaži Mladý inovatívny podnikateľ 2020 sa stal Tomáš Bertók zo spoločnosti Glycanostics. Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš mu odovzdal certifikát na celoročné predplatné.
debata (2)

„Cieľom projektu je podporiť mladých inovatívnych podnikateľov s dobrými nápadmi, ktorí dokážu preraziť nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ priblížil výkonný predseda JCI – Slovakia Marián Meško. Napriek koronakríze bolo aj tohto roku z čoho vyberať a prezentované projekty zneli zaujímavo.

 Na snímke vpravo piati finalisti: Zľava Tomáš...
Absolútnym víťazom v súťaži Mladý inovatívny...
+2S podnikaním môže človek začať v každom veku,...

Absolútnym víťazom súťaže sa stal 33-ročný Bratislavčan Tomáš Bertók, ktorého firma Glycanostics sa zamerala na neinvazívnu diagnostiku rakoviny prostaty. „Je to vlastne medicínsky startup, ktorý rieši problém zbytočných biopsií,“ vysvetlil Bertók, ktorý vyštudoval biotechnológiu na Slovenskej technickej univerzite. Ako upozornil, klasická biopsia pri zmienenom ochorení využíva vzorky tkaniva, no toto vyšetrenie je nákladné, nepríjemné a často aj zbytočné.

VIDEO: Tomáš Bertók – Mladý inovatívny podnikateľ.

Video

Bertókova firma naproti tomu vyvinula tzv. tekutú biopsiu využívajúcu informácie získané z krvi pacienta. Spoločnosť Glycanostics vďaka tomu už nadviazala spoluprácu so zahraničnými partnermi a dokonca získala dva prestížne granty od Európskej komisie. „Mojou ambíciou je, aby bol náš príbeh úspešný a inšpiroval ostatných,“ uviedol Bertók.

S originálnymi nápadmi prišli aj ďalší ocenení finalisti. Ľuboš Belavý zo spoločnosti HCK – výskumno-vývojového, informačného a vzdelávacieho centra vytvoril napríklad z drevených kociek špeciálnu bezdotykovú klávesnicu, ktorá by mala pomôcť telesne aj duševne postihnutým ľuďom. Môže tiež slúžiť ako vyučovacia pomôcka pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Klávesnicu nazvanú HandCubeKeys využívajú už niektoré školy u nás i v cudzine.

Lukáša Petruňa zo spoločnosti Humidef porota vybrala za jeho snahu ochrániť ľuďom a podnikom majetok pred povodňami. Vyvinuli na to dva produkty – ochranné čipy a záchranný balíček – oba založené na nanotechnológiách. „Keď človek veľmi chce a verí svojím snom, dá sa dokázať všetko,“ zhodnotil mladý podnikateľ zo Sniny, ktorý priznal, že ako mladým ľuďom im chýba najmä kapitál.

Aj Alexandra Šeligová z firmy Ihličkovo vďačí za cenu jedinečnému nápadu. Vyrába sirupy z ihličia, tinktúry z borovicových šišiek a smrekový olej. Využíva na to rodinné recepty, ktoré zdedila po predkoch. Produkty pripravujú z vlastných stromov – len tohto roku ich vysadili tristo.

„Podnikať sme sa rozhodli vlastne preto, aby sme zachovali rodinnú tradíciu,“ zverila sa Šeligová. Hoci sa posťažovala na byrokratické prekážky, s ktorými musela v praxi bojovať, firme sa darí. Má už veľa objednávok a spokojní zákazníci sa vracajú. Preto si už zariaďujú novú výrobňu a pracujú na nových príchutiach.

Darina Štyriaková zo spoločnosti Ekolive sa zase usiluje o ekologický prevrat v ťažobnom priemysle. Jej firma priniesla technológiu, ktorá je riešením pre životné prostredie znečistené ťažkými kovmi. Nebezpečnú ťažbu a úpravu nerastných surovín mení na ekologický proces, pričom vzniká aj organické biohnojivo.

„Prispeje to k zdraviu ľudí a prinesie inováciu do priemyslu,“ zhodnotila Štyriaková, ktorá sa môže pochváliť aj prvými úspechmi – záujemcovia o technológiu sa hlásia z celého sveta a firma má už kontakty s lídrami na svetovom trhu.

VIDEO: Marián Meško, výkonný predseda JCI – Slovakia, o súťaži Mladý inovatívny podnikateľ.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mladý inovatívny podnikateľ