Krajniakovi prešlo predĺženie Prvej pomoci. Na druhý pokus

Príspevky na udržanie zamestnanosti pre firmy a živnostníkov sa budú vyplácať až do konca roka. V stredu o tom na návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) rozhodla vláda. Návrh tak prešiel na druhý raz. V júli vláda totiž návrh na predĺženie príspevkov pre firmy a živnostníkov ministrovi práce vrátila.

23.09.2020 12:37 , aktualizované: 16:12
debata (3)

VIDEO: Milan Krajniak o predĺžení pomoci.

Video

Kompetentných vtedy zmiatol vágne napísaný materiál. Nebolo z neho totiž zrejmé, na aké obdobie sa má vlastne nalievanie peňazí do firiem predĺžiť. Či o mesiac, dva, tri, alebo do konca roka. Túto stredu už vláda spresnenú verziu odklepla.

Podľa odhadu ministerstva si ďalšie predĺženie vyžiada 198 miliónov eur. Potom by sa mal zaviesť trvalý kurzarbeit – teda skrátený pracovný čas. O tom by sa malo rozhodnúť ešte tento rok.

Rezort práce zdôvodňuje predĺženie vývojom epidemiologickej situácie na Slovensku. Počet nakazených sa už totiž ráta v stovkách, namiesto jarných desiatok. Situáciu sťažuje aj opätovné zavádzanie protipandemických opatrení.

zväčšiť
prvá pomoc

Desaťtisíce žiadostí

Záujem o pomoc dokazujú podľa Krajniaka aj dáta z úradov práce. "Vieme, koľko žiadostí bolo podaných, aj koľko zamietnutých. K dnešnému dňu sme vyplatili 578 miliónov eur,“ povedal minister práce v stredu po rokovaní vlády.

Firmy predĺženie príspevkov teší, hoci ich vyplácanie kritizovali. A to pre administratívnu náročnosť i príliš pomalé vyplácanie. Posledné mesiace predsa len neboli ľahké, nehovoriac o povinnom zatvorení mnohých prevádzok. "Situácia nebola pre nikoho jednoduchá, veľa opatrení sa riešilo za pochodu, čo stavalo firmy, ale aj vládu pod extrémny tlak,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová. Mnohé opatrenia firmám pomohli, no stále mnohé bojujú o holé prežitie. A nie vlastnou vinou, pripomína Filová. "Cieľom by tak malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere a udržanie životaschopnosti firiem,“ hovorí Filová. Podľa najnovšej makroprognózy z dielne Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií dosiahne miera nezamestnanosti v tomto roku 6,8 percenta.

Bez optimizmu

"V nadchádzajúcich mesiacoch sa dá očakávať nárast miery nezamestnanosti, aj keď skôr iba miernym tempom,“ upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Septembrové čísla zhoršia aj absolventi, dodáva.

Negatívne vplyvy na trh práce brzdia aj štátne opatrenia na ochranu pracovných miest. Predĺžením pomoci sa dosah pandémie opäť posúva. "Dôležité bude, ako sa vyvinie situácia u zamestnávateľov po skončení poberania štátnej pomoci,“ hovorí Muchová. Otázny je aj vplyv druhej vlny. Všetko však stojí a padá na tom, ako sa bude zotavovať ekonomika. A to nielen domáca, ale hlavne európska.

Vyhliadky však nie sú ružové napriek tomu, že v auguste nezamestnanosť podľa štatistiky úradov práce prvýkrát od februára klesla. Celková miera nezamestnanosti zostala na úrovni 8,4 percenta. Počet nových nezamestnaných bol v auguste nižší ako v júli, a zároveň počet ľudí, ktorí našli zamestnanie, bol rovnako vysoký ako mesiac predtým, vysvetľuje Muchová. "Priaznivý je nárast počtu voľných pracovných miest. V auguste bolo 72-tisíc neobsadených pracovných pozícií, čo je o 2,6 tisíca viac ako v júli,“ hovorí. Augustové dáta tak naznačujú aspoň aké-také oživenie dopytu po práci.

Od marca pribudlo na úradoch práce približne 65,4 tisíca ľudí, čo hľadajú zamestnanie. O prácu prišli ľudia najmä v priemysle, službách a obchode. Teda v oblastiach, ktoré naplno postihli opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Ako funguje pomoc?

Paušálny príspevok dostáva živnostník, ktorému tržby pre koronakrízu klesli najmenej o 20 percent. Pri poklese tržieb o viac ako 20 percent je tento príspevok 180 eur, pri poklese viac ako 40 percent tvorí 300 eur, pri viac ako 60 percent ide o sumu 420 eur a pri poklese viac ako 80 percent je to čiastka 540 eur. Mieru poklesu tržieb je potrebné uviesť v čestnom vyhlásení, a to porovnaním s rovnakým obdobím roku 2019, prípadne voči priemeru za celý rok 2019.

Pomoc sa predlžuje aj zamestnávateľom. Tí, ktorí v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udržia pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti, môžu čerpať príspevok na úhradu mzdy zamestnanca najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, maximálne v sume 880 eur.

Štát bude naďalej vyplácať pomoc aj pre konateľov jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným, SZČO, ktoré neplatili sociálne odvody alebo prerušili svoju živnosť a dohodárov. Ak počas krízy nemajú žiaden príjem, môžu od štátu dostávať 210 eur mesačne. Podmienkou však je trvajúci pracovný vzťah.

Dohoda o gastre

Čo sa týka špeciálnej pomoci pre gastropriemysel a vystavovateľov, tú Krajniak konkretizovať nechcel. Spadá podľa neho do gescie ministerstva dopravy. To má o nej rokovať s rezortom financií. „Sú veľmi blízko k dohode,“ povedal minister.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #Milan Krajniak