Leto hotelierom pomohlo len čiastočne. Obávajú sa jesene

Bez rekordov. Návštevnosť v slovenských hoteloch sa počas prvého prázdninového mesiaca prepadla oproti minulému roku o pätinu. Ukázali to júlové údaje Štatistického úradu. Čísla dole stlačil aj prepad zahraničných hostí, len tak-tak ich zachraňovali domáci turisti. Tí tvorili v júli až takmer tri štvrtiny.

23.09.2020 06:00
debata (2)

Septembrových päťsto hostí v interiéroch a tisíc ľudí vonku a očakávané sprísnenie v októbri skresalo už beztak slabé vyhliadky hotelierov do budúcnosti. „Takéto vyjadrenia spôsobujú neistotu, ktorá sa potom prenáša aj na individuálnych hostí,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Ľudia tak majú strach z toho, či hotel alebo iná prevádzka nebude povinne zatvorená, dodáva. Preto aj nové pobyty nerezervujú. V niektorých prípadoch by to mohlo znamenať až zatvorenie prázdnych prevádzok.

info

Bez hostí

„Momentálna priemerná obsadenosť pre prebiehajúci týždeň je 30 percent,“ hovorí Dušan Hrúza, riaditeľ Hotela Elizabeth v Trenčíne. Ide tak o dve pätiny nižšiu vyťaženosť ako vlani. Budúci týždeň je podľa Hrúzu obsadený na 17 percent. Až 95 percent akcií, ktoré boli plánované, klienti stornovali.

„Celá táto situácia, opatrenia, obmedzenia či potenciálne uvažovanie o opatreniach zo strany vlády smerom k občanom, prináša zmeny v správaní ľudí pri výbere dovoleniek, trávenia voľného času,“ hovorí riaditeľka Hotela Lomnica Zuzana Semanová. Po zvyšovaní čísel nakazených pocítili aj vo Vysokých Tatrách záujem o rušenie objednávok. Podľa Semanovej ide najmä o opatrnosť ľudí. „Vláda a regionálny úrad verejného zdravotníctva menia nariadenia takmer každý deň s platnosťou od nasledujúceho dňa,“ hovorí riaditeľka bratislavského hotela Arcadia Jaroslava Ventrubová. Je to podľa nej chaotické nielen pre hotel, ale aj pre hostí. Ľudia sa neboja usporadúvať akcie, vysvetľuje Ventrubová, odrádzajú ich zmeny, ktoré im neustále diktujeme, v snahe rešpektovať pribúdajúce nariadenia.

Začnú hotely opäť zatvárať?

„Už dnes vieme povedať, že september, október, november, ale aj ďalšie mesiace budú veľmi ťažké pre hotely, reštaurácie, ale aj iné oblasti cestovného ruchu,“ hovorí Harbuľák. Na kolenách sú hlavne mestské hotely. Tie totiž žijú najmä z kongresového turizmu. Za jeseň im vypadlo až 80 percent obchodných cestujúcich. Najviac trpí Bratislava a Košice.

Návštevnosť v bratislavskom hoteli Loft klesla počas septembra o 70 percent. „Bohužiaľ na základe sprísnenia opatrení poklesla obsadenosť na október na 20 percent,“ hovorí Ivana Pospiš z rezervačného oddelenia Loft Hotel Bratislava. Ľudia zrušili svoje rezervácie alebo si ich presúvajú na neskoršie termíny. „Bohužiaľ, pre opatrenia sa nám stornovali a zrušili konferencie a následne aj ubytovanie,“ dodala Pospiš.

Vyhliadky na jeseň sú skeptické. „Jeseň je pre hotely obdobie firemných akcií a i napriek tomu, že spoločnosti mali rezervované termíny, postupne ich rušia,“ hovorí Jana Varinská, generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Obavy z druhej vlny a hrozba sprísňovania opatrení nielen na Slovensku, ale aj v Európe majú totiž negatívny vplyv na rezervácie. "Vo viacerých firmách majú do konca roka absolútny zákaz cestovania alebo môžu cestovať na služobné cesty len vo výnimočných situáciách,“ hovorí marketingový riaditeľ Daniel Kulla z hotela Devín v Bratislave. Septembrové termíny firmy stornovali, dodal.

Česi chceli cestovať na Slovensko

Asociácia českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA), podľa informácií Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) žiadala pandemickú komisiu o výnimku, aby mohli českí turisti navštíviť Slovensko. Išlo by o dovolenkárov, ktorí mali zaplatenú dovolenku od 18. septembra a blízkych dátumov. „Avšak bez úspechu, takže neostalo českým kolegom nič iné ako dohodnuté pobyty stornovať, “ povedala pre denník Pravda Jana Varinská, generálna sekretárka SACKA. Záujemcovia o dovolenku na Slovensku podľa Varinskej stornujú postupne všetky termíny, ktoré mali. „Klientov, ktorí prichádzajú na Slovensko s negatívnymi testami na COVID, je minimálny počet,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #cestovný ruch #hotely