V júli sa na Slovensku ubytovalo o pätinu menej turistov ako vlani

V hoteloch, penziónoch a ubytovacích zariadeniach na Slovensku sa v júli tohto roku ubytovalo vyše 570-tisíc návštevníkov. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 20 %. Ako informoval Štatistický úrad SR, za medziročným poklesom treba hľadať nižší počet zahraničných hostí. Prepad počtu zahraničných návštevníkov sčasti nahradil rast domácich hostí.

22.09.2020 09:19
debata

Počet domácich návštevníkov na úrovni SR nepatrne prevýšil minuloročné rekordné čísla v úspešnej letnej sezóne 2019. V dvoch slovenských krajoch bol medziročný rast domácich hostí nad úrovňou 15 %. Hostia strávili v zariadeniach celkovo viac ako 1,8 milióna nocí, medziročne sa ich počet znížil o 23,3 %. Dĺžka pobytov sa medziročne skrátila. Počas tohtoročného júla sa návštevníci v priemere ubytovali na 3,2 noci pred rokom to bolo 3,3 noci.

Návštevnosť v celej SR tvorili v prvom prázdninovom mesiaci najmä domáci turisti. Medziročne sa ich počet zvýšil o 2,2 % na viac ako 424-tisíc. Predstavovali tak 74,4 % z celkového počtu ubytovaných. V štyroch z ôsmich krajov bol dokonca počet hostí vyšší ako v júli 2019. Ide o Košický kraj (o 3,7 %), Prešovský (o 9,9 %), Trnavský (o 17,6 %) a Žilinský kraj (o 22,8 %). Celkový počet prenocovaní domácich hostí však na Slovensku klesol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 8,2 %. Nárast zaznamenali len v Žilinskom a Prešovskom kraji.

Naďalej však pretrváva nižšia návštevnosť cudzincov, ktorých slovenské ubytovacie zariadenia evidovali takmer 146-tisíc. V rovnakom období minulého roka ich bol približne dvojnásobok (viac ako 297-tisíc), čo najviac poznamenalo najmä hotely v mestách. „Najviac postihnutý bol Bratislavský kraj, ktorého celková návštevnosť sa medziročne znížila až o 55,5 %, počet zahraničných hostí tu však klesol o viac ako dve tretiny (o 68 %),“ konštatoval štatistický úrad.

Po zohľadnení návštevnosti domácich aj zahraničných hostí počet návštevníkov sa medziročne zvýšil len v Žilinskom kraji (o 1,4 %), a to najmä vďaka regiónu Liptov, v ostatných krajoch pretrvával pokles. Najnavštevovanejšie oblasti Slovenska – Žilinský a Prešovský kraj – evidovali viac ako 100-tisíc návštevníkov. „V Prešovskom kraji, ktorý má na svojom území turistické lákadlá v podobe Vysokých Tatier, Kežmarku a Bardejova napriek tomu klesol celkový počet návštevníkov o 9,5 %,“ uzavreli slovenskí štatistici.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #ŠÚ SR #cestovný ruch