Krajniak chce predĺžiť pomoc pre firmy a živnostníkov do konca roka

Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) majú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať do konca tohto roka. V stredu by o tom na návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) mala rokovať vláda. Rezort práce predĺženie pomoci pre firmy a podnikateľov zdôvodňuje pretrvávajúcim výskytom ochorenia COVID-19, negatívnym vývojom epidemiologickej situácie na Slovensku a postupným opätovným zavádzaním opatrení na zabránenie šírenia tohto ochorenia. Ministerstvo preto očakáva negatívne dopady tejto situácie na spoločnosť, zamestnanosť, trh práce a s tým súvisiace dopady na existenciu pracovných miest, resp. potrebu udržania pracovných miest.

22.09.2020 09:09
milan krajniak Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (4)

Slovenská ekonomika pre globálnu pandémiu podľa makroekonomických prognóz Inštitútu finančnej politiky z júna tohto roka klesne v tomto roku o 9,8 %. „Z týchto dôvodov preto považujeme za dôležité pokračovať aj naďalej v poskytovaní finančnej kompenzácie zamestnávateľom a SZČO zasiahnutým mimoriadnou situáciou,“ zdôrazňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ak sa poskytovanie príspevkov na udržanie zamestnanosti predĺži do konca tohto roka, teda o ďalšie tri mesiace, podľa odhadu ministerstva práce a sociálnych vecí si to vyžiada 198 miliónov eur. „Tieto výdavky sú v rámci schváleného finančného limitu 1,3825 mld. eur v zmysle uznesenia vlády zo 14. apríla 2020,“ dodalo ministerstvo.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí Milan Krajniak už v polovici júla vláde navrhoval, aby sa poskytovanie príspevkov na udržanie zamestnanosti predĺžilo do konca septembra tohto roka alebo až do konca tohto roka. Rezort práce pritom preferoval, aby sa pomoc na udržanie zamestnanosti poskytovala až do konca tohto roka, teda do času, kým vláda schváli návrh zákona o zavedení trvalého mechanizmu podpory skrátenej pracovnej doby, tzv. kurzarbeit. Vláda sa však vtedy priklonila k tomu, aby sa príspevky na udržanie zamestnanosti poskytovali do konca septembra tohto roka.

Paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti dostáva tá SZČO, ktorej tržby pre koronakrízu klesli najmenej o 20 percent. Pri poklese tržieb o viac ako 20 percent je tento príspevok 180 eur, pri poklese viac ako 40 percent tvorí 300 eur, pri viac ako 60 percent ide o sumu 420 eur a pri poklese viac ako 80 percent je to čiastka 540 eur. Mieru poklesu tržieb SZČO špecifikuje v čestnom vyhlásení, zníženie tržieb sa porovnáva voči rovnakému obdobiu roku 2019, prípadne voči priemeru za celý rok 2019. Zamestná­vateľ, ktorý v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udrží pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti, môže čerpať od štátu príspevok na úhradu mzdy zamestnanca najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, maximálne v sume 880 eur. Štát vypláca pomoc aj pre konateľov jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným, SZČO, ktoré neplatili sociálne odvody alebo prerušili svoju živnosť a dohodárov. Ak tieto osoby počas súčasnej krízy nemajú žiadny iný príjem, môžu od štátu dostávať 210 eur mesačne. Podmienkou je však to, že ich pracovný vzťah naďalej trvá.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #SZČO #Milan Krajniak