Petíciu za gastrolístky podpísalo viac ako 12-tisíc ľudí

Petíciu Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov odovzdali minulý štvrtok jej iniciátori na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Podpísalo ju 12.524 ľudí z celého Slovenska, jej cieľom je zachovanie príspevku na stravovanie v jeho súčasnej podobe. Podľa tejto iniciatívy je v ohrození posledná sociálna istota, navyše v čase, keď nie je jasné, aké budú dlhodobé dopady krízy spôsobenej koronavírusom.

21.09.2020 11:01
debata (5)

„Som presvedčený o potrebe prehodnotiť pripravované zmeny v Zákonníku, práve na základe obáv, ktoré vzbudzuje medzi pracujúcimi v regiónoch. Bol by som rád, keby sa aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky pozreli na naše argumenty. V súčasnosti sa totiž diskusia o pripravovanej zmene totiž zúžila len na jednoduché vnímanie hotovosti a papierika,“ povedal iniciátor petície Ľubomír Sečkár. Obáva sa, že prípadná zmena by postihla predovšetkým nízko príjmové skupiny zamestnancov.

Zmenou na finančnú náhradu za jedlo sa vytratí účel, na ktorý stravovanie slúži. Je viac ako pravdepodobné, že časom by mohlo prísť k úplnému zrušeniu príspevku. Mnohým sa príspevok v hotovosti stratí v mzde, aj keď bude administratívne uznaný, ale zamestnávatelia mzdu nezvýšia. Nové administratívne povinnosti pribudnú aj spomínaným zamestnávateľom. V uliciach sme sa stretli s rôznymi názormi. Napríklad Jozef z Vrania hovoril, že má exekúcie a nechce riskovať, že príde o príspevok na stravu len preto, že ho chcú vyplácať ako súčasť mzdy. Stanislav z Martina si myslí, že iba v hlavách politikov môže skrsnúť myšlienka, že gastráče netreba. Poslancom odkazuje, aby si skúsili žiť z platu priemerného obyvateľa Slovenska, potom by boli radi aj za ne.

Iniciátori petície oslovili listom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorých apelujú, aby pri hlasovaní brali do úvahy viacero faktorov a oboznámili sa s problematikou. Tieto a ďalšie argumenty sa nachádzajú v iniciatíve, ktorú jej tvorcovia nepovažujú za vzburu proti politikom, ani proti vláde, ale za petíciu za zdravý rozum a práva pracujúcich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #petícia