Slovenky zarábajú až o pätinu menej

Až o 283 eur menej vidia v priemere slovenské ženy na výplatnej páske. Veľa – málo? Minulý rok zarábali ženy o 20,2 percenta menej ako ich kolegovia. Ukázali to údaje Štatistického úradu. Ešte priepastnejšie sú rozdiely pri odmenách navyše. Platí, že u žien tvorí základná mzda väčší podiel z celkového zárobku. Na prémiách dostávajú muži o 45 percent viac ako ženy.

21.09.2020 06:00
žena, notebook, študentka, podnikanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (106)

Rozdiely v zárobkoch žien a mužov sa u nás síce znižujú, no veľmi pomaly. Slovensko však stále patrí medzi krajiny s najvyšším rodovým rozdielom v platoch. Priemer únie je podľa Eurostatu 14,8 percenta.

Spoločenská klíma kariére nepraje

Mzdové rozdiely tiež ovplyvňujú aj zakorenené predsudky o vhodnosti mužov a žien vykonávať určité práce či funkcie. Ale aj postup v zamestnaní a zastúpenie vo vedúcich funkciách, materské a rodičovské povinnosti. "Medzi faktory, ktoré vplývajú na pomalší rast miezd žien oproti mzdám mužov, patria najmä vzdelanie a zastúpenie mužov a žien v jednotlivých nízko alebo vysoko príjmových ekonomických činnostiach a zamestnaniach,“ upozornil riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania Štatistického úradu Ivan Chrappa.

Za nižšími platmi žien vidí analytička Poštovej banky Jana Glasová aj spoločenské zvyklosti. Za živiteľa rodina je totiž na Slovensku stále považovaný muž, vysvetľuje. Úlohu hrá podľa analytičky viacero faktorov od odboru až po skrátené úväzky, ktoré sú prevažne ženskou doménou. Domáce práce a starostlivosť o deti sú totiž v našej spoločnosti označované prívlastkom ženské. Skĺbiť prácu a starostlivosť o rodinu núti ženy orientovať sa na zamestnania, ktoré umožňujú kratšiu pracovnú dobu. "Ženy často uprednostňujú starostlivosť o rodinu pred kariérou, kvôli čomu nezastávajú tak často napríklad manažérske a lepšie platené pozície,“ hovorí Glasová.

zväčšiť
infograf-zeny platy

Viac zarobia recepčné a učiteľky

Oblastí, v ktorých sú ženy lepšie platené, je podstatne menej. Okrem toho ide zväčša o povolania s nižšou priemernou hrubou mzdou. Výrazné nie sú ani rozdiely v prospech žien – počítajú sa rádovo v stovkách eur. Napríklad v oblasti udeľovania licencií a iných oprávnení zarobia ženy v priemere o 304 eur viac. Prilepšia si aj ako recepčné či učiteľky – a to o necelé dve stovky.

Oveľa viac je profesií, kde je pomer opačný, pričom rozdiely priam kolú oči. Tak napríklad obchodní zástupcovia v oblasti predaja informačných a komunikačných technológií zarábajú o 1 794 eur viac ako ich kolegyne.

Zárobky sa líšia aj podľa krajov. Takmer o štvrtinu menej zarobia ženy v Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. V tesnom závese s niečo vyše pätinou je Trnavský kraj. Pri rozdieloch hrá svoju rolu aj vek. Najvýraznejšie sa nožnice medzi pohlaviami začnú otvárať po 35. roku, keď ženy v priemere zarábajú až o štvrtinu menej. Naopak, najmenší rozdiel je vo vekovej kategórii 25 až 30 rokov – ženy tu zarobia "len“ o 12 percent menej.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ženy #platové rozdiely