Čo hovoria analytici na Hegerov plán, ako naložiť s miliardami z Bruselu?

Tento týždeň sa na verejnosť dostala pracovná verzia plánu ministra financií Eduarda Hegera, ktorá hovorí o tom, kam pôjdu peniaze z Fondu obnovy. Celkovo ide o 7,5 milardy eur. Zdá sa, že materiál žiadne veľké haló v odbornej obci nespôsobil.

20.09.2020 11:12
eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií SR Eduard Heger
debata (39)

Väčšina opatrení bola známa už dávnejšie a materiál ich správne identifikuje, vysvetľuje analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana. Dokument však ide podľa neho správnym smerom – s jasným ťahom na znižovanie korupcie, zvyšovanie transparentnosti a zlepšovanie súdnictva. "Materiál neobsahuje moment prekvapenia, návrh reformy, ktorá by zapísala Slovensko na zoznamy zahraničných investorov,“ hovorí Ďurana. Do slovenského návrhu by pridal zmeny v mzdovej oblasti. A to zrušenie hrubej mzdy, ktorú by nahradila celková mzda, a zmrazenie minimálnej mzdy. Uvoľniť by sa mal aj zbytočne zviazaný Zákonník práce, dodáva analytik.

Analytička Poštovej banky Jana Glasová vníma pozitívne zmeny v daňovej oblasti – ako orientácia na zdaňovanie spotreby, luxusného majetku a tiež ekologické dane. "Zdaňovanie spotreby a majetku je výhodnejším systémom ako zdaňovanie príjmu, ktoré je pre pracujúcich aj podnikateľov viac demotivujúce,“ hovorí analytička. Ak by sa podľa nej podarilo nastaviť správny mix ekologických daní, mohlo by to krajinu posunúť smerom k zelenej ekonomike.

Za dôležitú považuje Glasová aj reformu vzdelávacieho systému. Tá si však podľa nej vyžaduje výraznejšie prepojiť školský systém a trh práce. Štúdium by malo v oveľa väčšej miere odrážať požiadavky zamestnávateľov a podnikateľov. "Medzi nástroje na zlepšenie vzdelávania isto patrí aj zvyšovanie platov učiteľov, aby boli viac motivovaní zostať pracovať v školstve a neutekali do iných oblastí,“ hovorí. Na platy pedagógov by mala ísť o dva roky jedna miliarda eur.

Únik mozgov sa netýka len učiteľov, ale aj študentov. Práve tí najlepší totiž často končia v zahraničí. Ide napríklad o lekárov, zdravotníckych pracovníkov či IT špecialistov.

Digitalizáciu považuje analytička za nevyhnutnosť 21. storočia. "Zjednoduší sa tým nielen komunikácia občanov s verejnými inštitúciami, ale zníži to aj mieru byrokracie a zlepší podnikateľské prostredie,“ hovorí Glasová.

Prvú verziu materiálu s názvom "Národný integrovaný reformný plán (Slovensko 2.0)“ by mal Heger poslať komisii už v polovici októbra. Denník Pravda má k dispozícii jej pracovnú verziu. Tá sa ešte môže mierne zmeniť, keďže konečnú podobu dostane až po diskusiách v koalícii.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #fond obnovy