Rast nezamestnanosti sa na chvíľu zastavil. Aký bude september?

Leto práci prialo. Ukazuje to aj štatistika Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny za august. Rast nezamestnanosti sa totiž tento mesiac prvýkrát od vypuknutia pandémie zastavil, keď sa dostal na 7,6 %. Augustový mierny pokles nezamestnanosti bol s najväčšou pravdepodobnosťou len dočasný.

19.09.2020 06:00
debata (6)

Už v septembri by totiž čísla nezamestnanosti mala navýšiť tradičná jesenná registrácia absolventov stredných a vysokých škôl, upozorňuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. "Ospalejší trh práce ich nebude schopný absorbovať v rozsahu podobnému minulým rokom a dlhodobý trend poklesu ich registrácie na úradoch by sa tento rok mal dočasne otočiť,“ hovorí.

Vylúčiť sa podľa analytika nedá ani druhá vlna prepúšťania. Hoci by ju mohla tlmiť sila prvotného zotavenia ekonomiky počas leta. "Intenzita druhej – jesennej, vlny nárastu nezamestnanosti môže závisieť aj do ďalšieho priebehu pandémie,“ hovorí Koršňák. Očakáva preto, že miera nezamestnanosti by mohla kulminovať na prelome rokov na úrovni atakujúcej 9 percent.

Recesia zvyčajne zvyšuje i tlak na optimalizáciu a zefektívňovanie produkcie, vysvetľuje analytik, v období ekonomického zotavenia sa tak dá očakávať ekonomický rast viac na raste produktivity práce. "Z tohto dôvodu i napriek tomu, že v scenári recesie typu V očakávame, že ekonomika by sa mohla dostať na úrovne spred COVID krízy niekedy na prelome rokov 2021 až 2022,“ hovorí Koršňák. Miera nezamestnanosti sa na úrovne z konca roku 2019 pravdepodobne nedostane skôr ako v horizonte 4 až 5 rokov, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #druhá vlna prepúšťania