Novým šéfom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude Ján Tóth

Novým predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) bude bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a ekonomický expert Ján Tóth. Počas hlasovania v parlamente jeho nomináciu podporilo 110 poslancov zo 142 prítomných.

17.09.2020 17:39 , aktualizované: 21:08
debata

Tóth vo funkcii vystrieda Ivana Šramka, ktorý bol predsedom RRZ od 27. júna 2012 do 27. júna 2019. Viacerí ministri počas diskusie v parlamente poďakovali Šramkovi za jeho doterajšie pôsobenie v RRZ.

Parlament podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti volí predsedu RRZ trojpätinovou väčšinou poslancov. Za Tótha hlasovali poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS, Za ľudí aj ĽSNS. Väčšina poslancov Smeru a nezaradených poslancov sa zdržali alebo boli proti.

Vláda si vyberala spomedzi troch kandidátov, ktorí boli úspešní vo výberovom konaní. Okrem Tótha sa do top trojky dostal aj Martin Šuster, ktorý je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska, a Jarko Fidrmuc, ktorý pôsobí ako profesor katedry medzinárodnej ekonomickej teórie a politiky na nemeckej Zeppelin University Friedrichshafen. Vláda sa na návrh ministra rozhodla pre Tótha. Členmi výberovej komisie spomedzi uchádzačov na post šéfa RRZ boli ekonomickí experti, ale aj poslanci z celého politického spektra.

Tóth zdôrazňuje stabilitu verejných financií

Nový predseda RR) Ján Tóth považuje za najdôležitejšie dlhodobé zdravie verejných financií. Vo svojej funkcii chce byť férovým kritikom s argumentmi, ktoré sú podložené tvrdými dátami. Uviedol to vo štvrtok na brífingu pred N) SR po tom, ako bol zvolený poslancami.

Súčasná situácia vo verejných financiách je podľa Tótha komplikovaná. „Z môjho pohľadu je asi najkomplikovanejší element ten, že už pred krízou verejné financie sa dostali do zóny vysokého rizika. Je prirodzené, že v čase krízy štát má ekonomiku stabilizovať aj cez vyšší deficit, aj cez vyššie výdavky,“ poznamenal.

Netreba však podľa neho zabúdať na to, že keď kríza pominie, treba sa venovať zlepšovaniu dlhodobej stability verejných financií. „Pretože, bohužiaľ, v posledných rokoch, aj keď sme zažívali dobré obdobie, táto stabilita sa zhoršovala a nevyužili sme dostatočne dobré roky, aby sme sa plne pripravili na to obdobie, ktoré práve zažívame,“ podotkol nový šéf RRZ.

Tóthovi k zvoleniu pogratuloval aj minister financií Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval, že RRZ je rešpektovaná a často citovaná inštitúcia. Za to podľa neho patrí vďaka aj Tóthovmu predchodcovi Ivanovi Šramkovi a všetkým ľuďom v jeho tíme. Novému predsedovi pogratuloval k zvoleniu a poprial mu veľa úspechov. Poďakoval sa tiež poslancom, ktorí túto voľbu podporili. „Som veľmi rád, že si NR SR osvojila môj návrh na tohto kandidáta a ústavnou väčšinou ho schválila,“ dodal Heger. Je presvedčený, že v osobe Jána Tótha získalo Slovensko zodpovedného a skúseného ekonóma, ktorý bude pomáhať, aby verejné financie spĺňali zásady dlhodobej udržateľnosti.

Predseda RRZ zabezpečuje činnosť rady, zvoláva a vedie jej zasadnutia, prináša vízie, podieľa sa na strategických rozhodovaniach a činnosti RRZ a jej kancelárie. Zároveň reprezentuje radu a jej názory navonok pred medzinárodnými organizáciami, ako aj domácim obecenstvom. Funkčné obdobie predsedu je sedem rokov a môže byť zvolený len raz. Od vzniku rady doteraz ním bol Ivan Šramko.

Rozpočtová rada na Slovensku plní dôležitú funkciu. Okrem analytickej činnosti dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti, predkladá vláde „vysvedčenie“ za plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Ján Tóth