Sulík chce do plánu obnovy pretlačiť svoj odvodový bonus

Plán obnovy z dielne ministerstva financií by mala v najbližších dňoch prediskutovať odborná komisia, ktorá bude triediť jednotlivé návrhy na reformu Slovenska v najbližších rokoch. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by chcel dostať do konečného znenia tohto dokumentu najmä odvodový bonus. Sulík to uviedol po stredajšom rokovaní vlády.

16.09.2020 13:25
debata (31)

„Plán obnovy unikol, to tak byť nemalo, ale teraz začínajú intenzívne debety o tom, ktoré návrhy tam nakoniec zostanú. Stotožňuje sa s premiérom v tom, aby sme sa koncentrovali na päť alebo šesť veľkých vecí, aby sme sa nerozdrobili na desiatky drobných a potom nám to bude utekať cez prsty,“ uviedol Sulík. Za ministerstvo hospodárstva sa budú v komisii, ktorá jednotlivé návrhy posúdi, zúčastňovať štátny tajomník rezortu Ján Oravec a ministrova poradkyňa Jana Kiššová.

Minister avizoval, že niektoré návrhy nepodporí. Sulík odmietol napríklad návrh na zriadenie inštitúcie, v ktorej by mali byť zjednotené viaceré štátne firmy, ako napríklad SARIO, SIEA či Slovak Business Agency (SBA). „Ja to považujem za úplne šialený nápad,“ povedal Sulík.

Výhrady k niektorým návrhom má aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). „Určite k viacerým veciam máme výhrady, ale tieto výhrady budeme komunikovať v rámci pracovných skupín a v rámci jednotlivých diskusií aj s rezortmi. Toto je prvý nástrel, prvá verzia a je čas na diskusiu,“ povedala Remišová. Slovensko podľa nej potrebuje reformu vzdelávania, reformu zdravotníctva, digitalizácie, ale aj reformu celej verejnej správy vrátane územnosprávneho členenia, fungovania inštitúcií a fungovania justície.

Remišovej rezortu sa týka reforma digitalizácie. „Tú sme postavili na troch pilieroch. Potrebujeme pokračovať v reforme digitálnych zručností, pretože vieme, že špeciálne u starších ľudí, ale aj u žiakov na základnej škole táto potreba je. Potrebujeme zlepšiť digitálne vzdelávanie na školách. Druhým pilierom je reforma verejnej správy, to znamená zjednodušiť a zlepšiť procesy tak, aby naozaj digitálne služby pre občana boli priateľské, aby boli jednoduché, efektívne, flexibilné a aby fungovalo to, čo v súčasnosti nefunguje. A takisto potrebujeme aj očistiť informatizáciu,“ dodala Remišová.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #plán obnovy