Heger: Pre záchranu ekonomík musíme nasadiť nielen investície, ale aj reformy

V záujme udržateľného a rýchleho ozdravenia európskych ekonomík treba nielen prílev investícií, ale aj konkrétne hmatateľné reformy. Upozornil na to minister financií Eduard Heger v rámci berlínskeho zasadnutia ministrov financií eurozóny.

14.09.2020 17:06
minister financií Eduard Heger Foto: , ,
Eduard Heger
debata (9)

Išlo o prvé fyzické zasadnutie slovenského ministra financií s kolegami po jeho vymenovaní a od prepuknutia pandémie.

Európsky ministri financií sa zhodli počas rokovania na tom, že pre koronakrízu čelia ekonomiky krajín eurobloku stále neistotám. Signály oživenia sú totiž nerovnomerné. Preto je nutné zmobilizovať všetky domáce i európske nástroje podpory. Tie by mali byť zamerané na odstránenie medzier v jednotlivých ekonomikách.

Predmetom diskusie ministrov boli aj možné nové zdroje príjmov rozpočtu EÚ. Európska komisia plánuje v budúcnosti predložiť návrh na spoločné emisné clo a spoločné zdanenie nadnárodných gigantov – takzvaný digitálny poplatok. Brusel chce riešiť aj návrh odvodov do európskeho rozpočtu. Tie by mali byť založené na emisných povolenkách. Rozšíriť by sa mali ja na námornú a leteckú dopravu.

Slovensko je podľa Hegera pripravené diskutovať o nových zdrojoch. Zaváži však aj to nakoľko budú prispievať k uhlíkovej neutralite únie. Zároveň by však nemalo dôjsť k výraznému navýšeniu odvodov členských štátov.

Ďalšou z diskutovaných tém bola potreba spravodlivého a efektívneho zdanenia vrátane digitálnej ekonomiky. Členské štáty v zásade podporili myšlienku reformy korporátnej dane, no väčšina ministrov požaduje počkať na výsledky rokovaní v rámci OECD. Slovenský minister financií podporil prehlbovanie doterajšej spolupráce v boji proti daňovým únikom a podvodom.

V oblasti finančných služieb ministri diskutovali o prispôsobení regulácie digitálnej ére a zároveň zachovaní dostatočnej miery flexibility, bezpečnosti a ochrany dát. Heger podporil finančné inovácie a ich zavádzanie v spolupráci s aktérmi trhu. Pri téme bankovej únie sa prihovoril za jej dobudovanie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #reformy #eurozóna #pandémia