Ku Krištúfkovej novele o dôchodkovom veku žien sa pripravuje pozmeňujúci návrh

Vláda v stredu vyjadrila súhlas s návrhom novely zákona o sociálnom poistení od poslankýň Petry Krištúfkovej (Sme rodina), Anny Zemanovej (SaS) a Kataríny Hatrákovej (OĽaNO). Podľa navrhovanej novely zákona sa matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, pri stanovení ich dôchodkového veku od novembra tohto roka odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak, kabinet odporučil parlamentu novelu zákona prerokovať po zapracovaní pripomienok.

09.09.2020 13:46
debata

„Ministerstvo financií a ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravilo prepočty, ako v rôznych alternatívach a v ktorom roku by to koľko stálo,“ povedal. K novele zákona sa tak pripravuje pozmeňujúci návrh, o ktorom by mal rokovať parlamentný sociálny výbor, alebo ho poslanci predložia priamo v pléne Národnej rady SR. „Na základe tohto pozmeňujúceho návrhu sa bude parlament rozhodovať,“ uviedol minister. Definitívne znenie novely zákona tak podľa neho nie je finančne prepočítané.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslankýň Petry Krištúfkovej (Sme rodina), Anny Zemanovej (SaS) a Kataríny Hatrákovej (OĽaNO) parlament v polovici júla posunul do druhého čítania. Matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, sa pri stanovení ich dôchodkového veku od novembra tohto roka odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Podľa poslankyne Krištúfkovej sa tým odstráni krivda voči 110-tisíc ženám narodeným v rokoch 1957 až 1963, ktorým sa vlani pri schvaľovaní novely zákona neodpočítalo z dôchodkového veku pol roka za každé jedno vychované dieťa.

Novelou zákona sa pôvodná tabuľka určujúca vek odchodu do dôchodku podľa ročníka narodenia a počtu vychovaných detí nahrádza novou tabuľkou, ktorá sporným ročníkom žien zníži ich penzijný vek o pol roka za každé vychované dieťa. Penzijný vek sa ženám zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí. „Dôchodkový vek žien, ktorý je vzhľadom na počet vychovaných detí podľa aktuálne účinnej právnej úpravy výhodnejší, sa nemení,“ konštatuje sa v návrhu. Návrhom novely sa tiež na základe rovnakého princípu upravuje dôchodkový vek mužov, ktorým sa zohľadňuje výchova detí, ktorá nebola zohľadnená ženám.

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #dôchodky