Hotely žiadajú vládu o pomoc

O prácu v cestovnom ruchu prišlo viac ako 20-tisíc ľudí. Za všetkým je pandémia. Mestské hotely, reštaurácie a podnikatelia v cestovnom ruchu chcú, aby im vláda pomohla. Napísali jej preto otvorený list. V ňom píšu nielen o nulových príjmoch, ale aj hrozbe krachu. Na úradoch práce by tak skončili ďalšie tisíce ľudí. Podnikatelia v cestovnom ruchu sa chcú stretnúť za spoločným stolom s predstaviteľmi vlády a rokovať o pomoci pre odvetvie.

09.09.2020 11:43 , aktualizované: 17:49
debata (8)

Na kolenách sú hlavne mestské hotely. Tie totiž žijú hlavne z kongresového turizmu. Za jeseň im vypadlo až 80 percent obchodných cestujúcich. Najviac trpí Bratislava a Košice. "Ďalšie prepúšťanie zvažuje ešte aj v súčasnosti približne polovica týchto hotelov,“ upozorňujú hotelieri.

Vyhliadky na jeseň sú skeptické. "Vo viacerých firmách majú do konca roka absolútny zákaz cestovania alebo môžu cestovať na služobné cesty len vo výnimočných situáciách,“ hovorí marketingový riaditeľ Daniel Kulla z hotela Devín v Bratislave. Septembrové termíny firmy stornovali, dodal. Bratislavský hotel je tak odkázaný len na dopyt od individuálnych cestovateľov. Ide zväčša o rezervácie na poslednú chvíľu. „Vzhľadom na dvíhajúcu sa druhú vlnu bude situácia na jeseň ešte horšia, ako počas letných mesiacov,“ dodáva Kulla. Počíta tak s tým, že výpadky hostí budú ešte vyššie.

S obsadenosťou okolo 15 percent počíta za september riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne Dušan Hrúza. "Predpokladám nárast na minimálne 40 percent, ak sa vráti korporátna klientela,“ hovorí.

Hrozí hotelom zánik?

Leto cestovný ruch nezachránilo. Len tak-tak pomohlo hotelom vykryť straty za prvý polrok. „Dokázali dosiahnuť počty prenocovaní, ktoré ich udržali počas leta nad vodou,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií.

Na jeseň však môžu mnohé hotely aj zatvárať. Podľa Harbuľáka je tento scenár viac ako reálny. „Údaje zverejnené Štatistickým úradom potvrdzujú to, čo tvrdíme už od mája, že dopyt po ubytovacích službách je výrazne nižší a po letnej sezóne znova klesne,“ hovorí. Katastrofálne bolo leto pre mestské hotely. Mnohé sa teraz možno pokúsia otvoriť, no je otázne či v závere roka znova nezatvoria svoje prevádzky, dodáva Harbuľák. Obavy z druhej vlny a hrozba sprísňovania opatrení nie len na Slovensku, ale aj v Európe majú totiž negatívny vplyv na rezervácie.

Chystá sa protest

Ministerstvo dopravy už chystá pre cestovný ruch pomoc. A to spolu s asociáciami turizmu. "Minister dopravy predložil aj svoj návrh na koaličnej rade a vyzerá to tak, že účastníkov rokovania presvedčil,“ povedal pre agentúru TASR tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť. Hotelieri okrem otvoreného listu však chystajú aj protest. Doterajšie opatrenia vlády ich totiž nepresvedčili. Žiadajú, aby sa problémami v cestovnom ruchu zaoberala, čo najskôr.

Čo žiadajú hotelieri v otvorenom liste

Príspevok na fixné náklady pri poklese tržieb o viac ako 40 percent oproti minulému roku. A to až do výšky 75 percent.

Navrhujú tiež zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 5 percent na ubytovacie a reštauračné služby na tento a nasledujúci rok. Okrem toho by podľa hotelierov pomohlo zníženie sadzby na 10 percent v rokoch 2022 až 2024.

Predstavitelia mestského turizmu uvažujú aj o takzvanom reštart bonuse pri prijímaní nových zamestnancov.

Znížiť dosahy pandémie by pomohlo hotelierom aj odpustenie sociálnych odvodov. A to na tento aj budúci rok.

Od roku 2022 do 2024 by chceli odklad sociálnych odvodov pri splatnosti na ďalších päť rokov. Medzi opatreniami spomínajú tiež kurzarbeit či zákaz prijímania noriem, ktoré by viedli k zvýšeniu administratívnej a finančnej záťaže.

Zo všetkých príspevkov a dotácií od štátu by sa nemali podľa hotelierov platiť dane.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #hotely