Tabakovému výrobcovi zdražovanie nevadí, upravil by iba jeho načasovanie

Novela o spotrebnej dani z tabakových výrobkov si, prekvapivo, našla svojich priaznivcov aj medzi tabakovými výrobcami. Zatiaľ, čo Philip Morris je proti, a to hlavne kvôli plánovanému obrovskému navýšeniu dane pri bezdymových tabakových výrobkoch, spoločnosť British American Tabacco s novelou do značnej miery súhlasí. Pozmenila by len harmonogram, akým k navyšovaniu zdanenia dôjde.

08.09.2020 16:27
debata (1)

Súčasný návrh zákona ráta s navýšením v roku 2021 a 2023. Podľa tabakového výrobcu je takéto riešenie skokové a povedie k zmenám v spotrebiteľskom správaní. Podľa Tomáša Tesařa, vedúceho komunikačného odboru spoločnosti, môže dôjsť k výraznému nárastu trhu s nelegálnymi tabakovými výrobkami, či k prechodu fajčiarov k menej zdaneným alternatívam. Výrobca navyše predpokladá, že výnosy do štátnej pokladnice nebudú nakoniec také výrazné ako ministerstvo financií dúfa. „Pri plnom naplnení rizík je dokonca možné, že dôjde aj k poklesu celkového výberu spotrebnej dane z tabakových výrobkov tak, ako k tomu došlo v rokoch 2001–2005 pri prudkom zvýšení spotrebných daní v Nemecku,“ dodáva Tesař.

Naopak, zvyšovanie sadzby na bezdymové tabakové výrobky – ktoré sa nepáči hlavne tým výrobcom, ktorí sú v tejto oblasti priekopníkmi – britskému výrobcovi tabaku problém nerobí. Vzhľadom na to, že boli doteraz daňovo zaťažené len veľmi nízko, považuje toto rozhodnutie za „hospodárne a účelné.“ Štát podľa neho ročne stráca milióny práve kvôli tomu, že mnohí fajčiari prešli na túto alternatívu.

„Daňová strata tak v minulom roku dosahovala už zhruba 45 miliónov eur, pričom posledné trhové údaje naznačujú, že za tento rok to už bude viac ako 65 miliónov eur. Pri zachovaní súčasného režimu zdanenia by potom táto strata štátneho rozpočtu v podobe nevybranej dane v budúcom roku presiahla až 85 miliónov eur,“ dodáva Tesař.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #novela #tabakové výrobky