Vláda schválila za predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Jána Tótha

Novým predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by sa mal stať bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a ekonomický expert Ján Tóth. Návrh na jeho voľbu do tejto funkcie v stredu schválila vláda. Definitívne však rozhodne parlament, ktorý ho musí zvoliť trojpätinovou väčšinou hlasov.

08.09.2020 14:28 , aktualizované: 09.09.2020 12:10
debata (1)

Vláda si vyberala spomedzi troch kandidátov, ktorí boli úspešní vo výberovom konaní. Okrem Tótha sa do top trojky dostal aj Martin Šuster, ktorý je riaditeľom odboru výskumu v Národnej banke Slovenska a Jarko Fidrmuc, ktorý pôsobí ako profesor Katedry medzinárodnej ekonomickej teórie a politiky na nemeckej Zeppelin University Friedrichshafen. Minister sa rozhodol pre Tótha. „RRZ je nezávislou inštitúciou, ktorá vznikla na to, aby strážila verejné financie a ich zdravie. Preto je kľúčové, aby v jej čele sedel najlepší z najlepších, kvalitný a skúsený odborník,“ povedal Heger.

Členmi výberovej komisie spomedzi uchádzačov na post šéfa RRZ boli ekonomickí experti, ale aj poslanci z celého politického spektra. „Chceli sme urobiť výberový proces transparentne. Všetci kandidáti boli mimoriadne kvalitní. Na druhej strane bolo náročné vybrať toho najlepšieho z nich, preto som sa s každým stretol samostatne a vypočul si ich víziu,“ doplnil Heger.

Tóth má podľa neho široký prehľad o slovenskej a zahraničnej ekonomike, vie tiež, ako funguje súkromný sektor. „Má víziu, ako by mala fungovať RRZ. V rámci tejto vízie môžeme vidieť, že kladie silný akcent na dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ priblížil Heger. Podľa ministra aj na základe vízií a priorít Tótha možno vidieť, že smerujú k tomu, aby Slovensko nastúpilo na cestu zdravých verejných financií. „Slovenské vlády sa musia naučiť v dobrých časoch odkladať na horšie časy, lebo doteraz sme toho svedkom za posledných osem rokov neboli,“ podotkol Heger.

Predseda RRZ zabezpečuje činnosť rady, zvoláva a vedie jej zasadnutia, prináša vízie, podieľa sa na strategických rozhodovaniach a činnosti RRZ a jej kancelárie. Zároveň reprezentuje radu a jej názory navonok pred medzinárodnými organizáciami, ako aj domácim obecenstvom. Funkčné obdobie predsedu je sedem rokov a môže byť zvolený len raz. Od vzniku rady doteraz ním bol Ivan Šramko.

Parlament podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti volí predsedu RRZ trojpätinovou väčšinou poslancov. Rozpočtová rada na Slovensku plní dôležitú funkciu. Okrem analytickej činnosti dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti, predkladá vláde „vysvedčenie“ za plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ján Tóth #RRZ