Reformy, na ktoré majú ísť európske peniaze, treba zverejniť, tvrdí Šimečka

Fond obnovy nie je Kinder vajce, od ktorého ľudia čakajú prekvapenie. Je potrebné otvoriť diskusiu verejnosti a zverejniť, na akých reformách pracoval tím odborníkov celé leto. Povedal europoslanec Michal Šimečka (PS) na margo pripravovaných reforiem, na ktoré by malo Slovensko využiť peniaze z európskeho Plánu Obnovy.

07.09.2020 11:24 , aktualizované: 13:47
debata (17)

Tie totiž musíme Európskej komisii predložiť už v polovici októbra. Verejnosť však zatiaľ nevidela žiadne konkrétne výsledky. A to aj napriek sľubom premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o lete plnom streamovaných diskusií za prítomnosti odborníkov.

Podľa Šimečku je tak proces, akým sa pripravuje plán reforiem chaotický a netransparentný. „Ide o masívny objem peňazí s obrovskými dôsledkami. Nemôže o nich rozhodovať pár politikov za zavretými dverami,“ dodal Šimečka.

Vláda by podľa neho mala pristúpiť k okamžitému zverejneniu už pripravených dokumentov, ako aj to, kto sa na ich príprave podieľal. V neposlednom rade je podľa neho dôležité do dialógu prizvať aj verejnosť. „Keď už sme premrhali reformné leto, aspoň nech máme reformnú jeseň,“ dodal.

Bežné eurofondy pôjdu do piatich oblastí

Slovensko však musí rozhodnúť aj o tom, na čo sa chystá využiť peniaze, ktoré mu prislúchajú z nového sedemročného rozpočtu Európskej únie – a teda 18,6 miliárd eur. Nápomocný by v tomto smere mal byť Strategický investičný plán, ktorý spoločne s odborníkmi počas leta vypracovalo ministerstvo investícií.

Podľa šéfky rezortu Veroniky Remišovej (Za ľudí) obsahuje päť najdôležitejších oblastí, a to inovácie, ekologické opatrenia, mobilitu, vzdelanie a pomoc regiónom. Definitívne schválenie dokumentu očakáva ministerka v 2. štvrťroku budúceho roka. „Následne budeme môcť pripravovať výzvy a projekty na čerpanie,“ dodala Remišová.

Koľko financií z celkového balíka je určených na jednotlivé ciele, Remišová nespresnila.

Raši: Ministerstvo investícií vzniklo nezákonne, eurofondy sú ohrozené

Opozícia má zase problém s ministerstvom investícií, konkrétne s jeho vznikom. Podľa poslanca vznikajúcej strany Hlas-SD Richarda Rašiho je tak ohrozených všetkých 38 miliárd eur, ktoré majú na Slovensko z Európskej únie putovať.

Ministerka Veronika Remišová podľa neho obhajuje vznik ministerstva právne nezáväzným stanoviskom, ktoré však nie je podpísané. Na to, aby rezort mohol vzniknúť, musí najprv zaniknúť úrad, ktorý jeho činnosť pôvodne vykonával. To sa podľa Rašiho nestalo a došlo len k jeho premenovaniu. Ak sa niekto voči takémuto postupu odvolá, je možné, že eurofondy nikdy neuvidia konkrétnych adresátov. „Predstavte si, že niekto podá žalobu s tým, že mu žiadosť o eurofondy zamietlo ministerstvo, ktoré nevzniklo zákonne. Kým neprebehne celý proces, možno bude po novom plánovacom období,“ dodal Raši.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Šimečka #plán obnovy