Krajniak chce zrušiť Dankove výnimky pre 13. platy

Oslobodenie trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov sa zrejme tento rok skončí. Predpokladá to návrh novely zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ktorý je od štvrtka v pripomienkovom konaní. Šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) zrušenie obhajuje potrebou ozdravenia verejných financií. Od novely, ktorá by mala platiť už od budúceho roka, si sľubuje zvýšenie príjmov do Sociálnej poisťovne o 30 miliónov eur. Rok nato o ďalších 26 miliónov eur.

04.09.2020 10:10 , aktualizované: 15:54
debata (31)

Platy navyše s úľavami presadil ešte v roku 2018 bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Ich zrušenie by podľa prepočtov rezortu práce pocítilo negatívne 116-tisíc ľudí. Krajniakovi ľudia predpokladajú, že by im preto v budúcom roku klesli platy o 70,20 eura. V ďalšom roku by to bolo o 61,20 eura a v roku 2023 o 60,80 eura.

So znižovaním príjmov treba rátať aj podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej. „V období krízy, ktorým práve prechádzame a ktoré so sebou prináša vyššiu nezamestnanosť a pokles miezd, toto opatrenie pracujúcich nepoteší,“ hovorí. Výsledkom bude zníženie disponibilného príjmu, vysvetľuje.

Ministerstvo práce však opatrenie obhajuje nelichotivým stavom verejných financií, ktoré devastuje koronakríza. Štát si na udržanie pracovných miest veľa požičal, peniaze treba nejakým spôsobom získať naspäť, tvrdí Krajniakov rezort. Dá sa tak predpokladať, že oslobodenie od odvodov je len jedna z prvých výhod bývalej vlády, ktorá padne za obeť. „Je potrebné konsolidovať a plátať diery v rozpočte. Aj toto opatrenie bude tomu pomáhať,“ dodáva Glasová.

Otázne však je, koľko peňazí zrušenie výnimky do rozpočtu reálne prinesie. Mnohé firmy a podniky práve v dôsledku ekonomickej krízy pristúpili k znižovaniu miezd. A 13. platy tento rok nevyplatili. V pláne tak nie sú ani tie štrnáste – podmienkou na ich vyplatenie je totiž práve 13. mzda. Navyše výnimku od zavedenia v roku 2018 využilo len malé množstvo firiem. Mnohé sa totiž sťažovali na zložitosť a množstvo podmienok, ktoré museli splniť pri využití úľav. Trinásty plat bol do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od roku 2018, od dane z príjmov sa oslobodil vlani a od sociálnych odvodov sa mal oslobodiť až od roku 2021.

Podmienkou však bolo, aby zamestnanec vo firme nepretržite pracoval aspoň dva roky. Mnohé firmy by tak museli konkrétnych ľudí hľadať v databáze. Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur zase prvýkrát oslobodil od zdravotných odvodov od roku 2018, od dane z príjmov takisto od roku 2018 a od sociálnych odvodov minulý rok. Aj to však len v prípade, ak zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a ten mu vyplatil aj trinásty plat.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #platy