Odstránenie byrokracie? Úrad pre normalizáciu a metrológiu pracuje na novom zákone

Nový zákon o metrológii či skrátenie času prekladu noriem sú ciele nového vedenia Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS). Ako vo štvrtok na tlačovej besede informovala jeho predsedníčka Katarína Surmíková Tatranská, na novej legislatíve už úrad pracuje.

03.09.2020 11:31
debata

Podnikateľom by mala priniesť menej administratívy i byrokracie. Zároveň by sa mal znížiť počet určených meradiel a zjednodušiť prístup k overovaniu meradiel.

„V oblasti pokút chceme urobiť nejaké pozitívne kroky. Keď niekto bude mať priestupok, ktorý nebude veľmi závažný, rýchlo ho bude vedieť odstrániť a bude vedieť rýchlo zaplatiť pokutu, tak tie pokuty budú výrazne znižované,“ priblížila ďalšie možné novinky v zákone Surmíková Tatranská.

Čo sa týka prekladu noriem, aktuálne sa na úrade prekladajú v rozmedzí jeden až jeden a pol roka a úrad ich ročne prekladá asi 150. Ambíciou je čas prekladu skrátiť na 8 až 12 mesiacov. Za najvážnejšie problémy Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR označila jeho predsedníčka informačné technológie, ďalej stav Slovenského metrologického ústavu a technickej normalizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #byrokracia #Sulíkovo kilečko