Leto hotelierom pomohlo. Situácia ostáva kritická

Hlavná turistická sezóna mala výrazne pomôcť cestovnému ruchu. Ten na kolená dostala pandémia. Domáce hotely a penzióny z letného prívalu turistov ťažili, no na vykrytie všetkých strát z predošlých mesiacov to nestačilo. S nástupom jesene navyše ustane aj domáci turizmus, ktorý v lete držal hotely nad vodou. Hotelierom zúfalo chýba zahraničná klientela. Práve tá po minulé roky v hojných počtoch objavovala Slovensko.

02.09.2020 06:00
debata

Ani leto však nebolo všemocné. Cestovný ruch v obľúbených turistických lokalitách síce rástol, no inde sa podnikatelia len trápili. V júni sa u nás ubytovalo viac ako 193-tisíc ľudí. V porovnaní s predošlým mesiacom ide o päťnásobný nárast. V medziročnom porovnaní však ide o nezanedbateľný prepad – a to až o 68,3 percenta. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Cestovný ruch tak aj naďalej patrí medzi odvetvia najviac zasiahnuté pandémiou.

Straty v turizme sa počítajú na miliardy eur

Prepad v turizme bol však evidentný už pred letnou sezónou. Krach hrozí mnohým podnikateľom aj po nej. "Každým dňom sa napĺňajú naše negatívne scenáre a dosahy koronakrízy, na ktoré sme dopredu upozorňovali vládu a jednotlivé ministerstvá,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Tohtoročné leto môže byť posledné pre nejedného podnikateľa v cestovnom ruchu. "Dopyt po ubytovacích službách s koncom letnej turistickej sezóny výrazne klesne, bez ohľadu na to, či ide o mestské, alebo pobytové hotely,“ dodal Harbuľák.

Globálny cestovný ruch utrpel kvôli koronavírusu za prvých päť mesiacov straty vo výške 270,11 miliardy eur. Informoval o tom generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Turistický priemysel zamestnáva na celom svete jedného z desiatich ľudí. Slovenskí štatistici vyčíslili polročný prepad domácej návštevnosti. "Od začiatku roka sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo o polovicu menej návštevníkov ako v rovnakom období minulého roka, ich počet dosiahol 1,3 milióna,“ informuje Štatistický úrad. Slovensko počas prvých šiestich mesiacov navštívilo viac ako 902-tisíc domácich turistov a 420-tisíc cudzincov. Medziročne sa počet domácich návštevníkov znížil o 49 percent. Cudzincov ubudlo takmer 62 percent. Straty tak budú aj u nás obrovské.

Cestovný ruch na Slovensku

  • Na Slovensku sa ubytovalo v júni 193 468 ľudí. Medziročne je návštevnosť nižšia o 68,3 percenta.
  • Až 82,5 percenta turistov na Slovensku tvorili v júni domáci dovolenkári
  • V júni sa ubytovalo v slovenských hoteloch a penziónoch iba 33 800 zahraničných turistov.
  • Najmenej turistov mal Bratislavský kraj. Prepad návštevnosti dosiahol až 82,8 percenta.
  • Najnavštevova­nejšími krajmi boli Žilinský a Prešovský kraj.
  • Globálny cestovný ruch za prvých päť mesiacov tohto roka stratil 270,11 miliar­dy eur.
  • Ubytovacie služby na Slovensku na konci júna poskytovalo 4 403 zariadení.
ZDROJ: ŠÚ SR

Iná lokalita, iná návštevnosť

Cudzinci do slovenských hotelov a penziónov neprišli ani po uvoľnení pandemických opatrení. "Návštevnosť už tretí mesiac tvorili najmä domáci turisti. V júni predstavovali 82,5 percenta z celkového počtu ubytovaných,“ priblížili štatistici. Naďalej pretrváva podľa nich len minimálna návštevnosť cudzincov – v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach evidovali len 33 800 zahraničných návštevníkov. Vlani to bolo 242 400 hostí z cudziny.

"Vzhľadom na to, že Historické hotely Slovenska združujú 18 členov po celom Slovensku, a niektoré sú v turisticky atraktívnych lokalitách, iné v mestách, tie rozdiely v návštevnosti sú veľké, ale z dlhodobého hľadiska všetci zaznamenali pokles návštevnosti,“ hovorí Michal Čuridlo, generálny sekretár Historických hotelov Slovenska.

V Hoteli Lomnica vo vysokých Tatrách tvorili počas leta až 85 percent návštevníkov Slováci, nasledovali Česi s desiatimi percentami. Zdá sa, že ľudia tento rok naozaj vo väčšej miere dovolenkujú doma. "V tomto smere nepredpokladáme zmenu záujmu o trávenie času na slovenských horách,“ hovorí Zuzana Semanová, riaditeľka Hotela Lomnica.

Najnavštevova­nejšími regiónmi v júni boli Žilinský a Prešovský kraj, v ktorých sa nachádzajú napríklad Vysoké Tatry alebo Orava. "Toto leto a táto situácia nám takmer po 3,5-mesačnom zatvorení priniesli skutočne vypredané kapacity a maximálnu obsadenosť, čo však nevyrieši predošlý výpadok príjmov,“ hovorí Semanová.

Naopak, najväčší medziročný pokles návštevnosti zaznamenal Bratislavský kraj, a to 82,8 percenta. Bratislavu navštevujú najmä zahraniční turisti, a tých je tento rok žalostne málo. V júni bol medziročný prepad zahraničných návštevníkov viac ako 90-percentný.

V Hoteli Devín v Bratislave pociťujú od júla v porovnaní s minulým rokom nárast slovenskej klientely o 26 percent. Medziročný pokles klientov vyčíslili za mesiac júl na 30 percent a august sa prepadol o 20 percent. Kongresová turistika nechýba len v hlavnom meste. Výpadok cíti aj hotel v Trenčíne. "Pokles pociťujeme, hlavne zníženie korporátnej klientely zo zahraničia,“ hovorí Dušan Hrúza, riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne.

Nízky počet návštevníkov a prázdne hotelové izby spôsobujú, že na Slovensku klesá ubytovacia kapacita. Do konca júna poskytovalo ubytovacie služby 4 403 zariadení. Počet lôžok v porovnaní s júnom 2019 klesol o 2 300 a počet izieb o 1 200. Priemerne turisti strávili v júni v ubytovacích zariadeniach na Slovensku tri noci. Zahraniční turisti 2,3 noci a domáci 3,1.

Hotelieri majú v pláne protest

Slovenskí hotelieri a majitelia gastroprevádzok sú znepokojení aktuálnou situáciou v cestovnom ruchu. Vláda podľa nich nepripravila dostačujúce opatrenia na pomoc domácemu turizmu. "Žiadame predstaviteľov vlády, aby sa na nasledujúcom zasadnutí parlamentu zaoberali návrhmi, ktoré brandža cestovného ruchu adresovala viacerým rezortom, a aby čo najskôr schválili pomoc pre jedno z najviac postihnutých odvetví,“ informuje Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. V cestovnom ruchu prišlo podľa nej o prácu viac ako 20-tisíc pracovníkov. Ak sa neprijmú ďalšie nástroje na pomoc v cestovnom ruchu, o prácu by mohlo podľa výpočtov asociácie prísť až 38-tisíc ľudí. Hotelieri chcú preto zvolať mimoriadne – protestné, stretnutie podnikateľov a zamestnávateľov v cestovnom ruchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #cetovný ruch