Spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli v auguste prvýkrát za viac než štyri roky

Spotrebiteľské ceny v eurozóne zaznamenali minulý mesiac nečakaný pokles, prvý za viac než štyri roky. Poukázali na to v utorok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

01.09.2020 13:55
debata

Ako Eurostat uviedol, spotrebiteľské ceny v menovej únii klesli v auguste medziročne o 0,2 % po tom, ako v júli zaznamenali 0,4-percentný rast. Ekonómovia očakávali, že ceny budú pokračovať v raste, aj keď miernejšom. Predpokladali, že rast dosiahne 0,2 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne znížili o 0,4 %.

Augustový údaj predstavuje prvý medziročný pokles spotrebiteľských cien v eurozóne od mája 2016. Vývoj cien sa tak prudko vzdialil od cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia tesne pod hranicou 2 %.

Navyše, výrazne sa spomalila aj pozorne sledovaná jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje nestabilné ceny, ako sú ceny energií či potravín. To naznačuje, že najhlbšia recesia v eurozóne nebude iba dočasným šokom, ale môže mať výraznejší a dlhodobejší vplyv na vývoj spotrebiteľských ci­en.

Bez započítania cien energií a potravín, čo ECB pozorne sleduje, dosiahla medziročná jadrová inflácia v auguste 0,6 %, zatiaľ čo v júli predstavovala 1,3 %. V prípade, že sa nezapočítajú ani alkoholické nápoje a tabakové výrobky, v takom prípade jadrová inflácia dosiahla iba 0,4 %. V júli zaznamenala 1,2 %. V obidvoch prípadoch bola jadrová inflácia hlboko pod odhadmi.

Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters preto predpokladajú, že ECB pristúpi k ďalším opatreniam na podporu cien. Najbližšie zasadnutie ECB sa uskutoční 10. septembra. Na ňom ešte výraznejšie zmeny ekonómovia neočakávajú, počítajú však s ďalšími stimulmi do konca roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurostat #spotrebiteľské ceny