Riziko nákazy koronavírusom v lietadle je nízke, tvrdí Medzinárodné združenie leteckých dopravcov

Riziko, že sa cestujúci nakazí koronavírusom počas letu, je podľa Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) nízke. Zdravotnícky expert tejto organizácie David Powell tvrdí, že vzduch v kabíne lietadla je mimoriadne čistý. „Je to kombinácia 100 percent čerstvého vzduchu a určitého množstva recyklovaného vzduchu, ktorý prechádza HEPA filtrom. Rovnaký, aký sa používa aj na operačných sálach, a ktorý odstraňuje všetky mikroorganizmy," povedal Powell. Informovala o tom hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková s odvolaním sa na vyjadrenie odborníka IATA, organizácie združujúcej vo svete 290 leteckých spoločností.

26.08.2020 12:29
debata (30)

Powell vyvracia vnímanie leteckého sektora verejnosťou, že dopravné lietadlá sú nebezpečným miestom. „Na základe diskusií s veľkým množstvom leteckých spoločností, s odborníkmi z oblasti verejného zdravia a odbornej literatúry vieme, že prišlo len k ojedinelým prípadom prenosu na palube lietadla, ale to sú naozaj len výnimky. V jednej krajine zdravotnícke orgány sledovali 1 100 ľudí nakazených chrípkou a nezaevidovali ani jediný prenos choroby z cestujúceho na cestujúceho," uviedol Powell. Myslí si, že dôvodom je umiestnenie sedadiel na palubách lietadiel, keď cestujúci nesedia čelom k sebe, takže sedadlá predstavujú fyzickú bariéru a vzduch cirkuluje od stropu k podlahe, čím kvapôčky smerujú zhora nadol.

Aj podľa odborného leteckého portálu Aviation Week možno rovnako považovať prenos vírusu na palube lietadla na cestujúceho či osádku za zriedkavý. „Zaznamenalo sa zopár prípadov na niektorých dlhotrvajúcich diaľkových letoch, medzinárodných repatriačných letoch, kde však už cestujúci predtým vykazovali symptómy ochorenia, alebo im bolo zistené po prílete. Avšak vo všetkých prípadoch sa od týchto ľudí nikto počas letu vírusom nenakazil," poznamenala šéfredaktorka portálu Air ransport World Karen Walker.

Hovorkyňa bratislavského letiska pripomenula, že Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR nariadil pre všetky slovenské letiská hygienické opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať na letisku. „Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest rúškom alebo šálom či šatkou (neplatí pre deti do troch rokov) a nosenie rúška počas celej doby na letisku aj na palube lietadla, dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy letiska, dodržiavanie sociálnych rozostupov aspoň dva metre pri vybavení na checkine a na bezpečnostnej kontrole," upozornila Ševčíková. Zároveň je cestujúcim po prílete zmeraná telesná teplota, zamestnanci letiska nosia pri vybavení cestujúcich ochranné prostriedky.

Ústredný krízový štáb v utorok schválil plošné uvoľnenie letov aj z a do rizikových krajín s platnosťou od 7. septembra pri dodržaní prísnych protiepidemických opatrení, ktoré určí Úrad verejného zdravotníctva SR. Zákaz sa týkal krajín, ktoré boli označené ako rizikové z hľadiska šírenia COVID-19. Uvoľnenie letov aj z týchto krajín žiadalo ministerstvo dopravy s tým, že zákaz letov sa míňa účinku. Člen krízového štábu a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však vyzval ľudí, aby sa vyhýbali cestovaniu lietadlom, keďže preprava lietadlom je podľa neho veľmi riziková, čo sa týka šírenia koronavírusu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #letisko