Členom tripartity nemôže byť hocikto

Neúspešné rokovania tripartity zrejme budú mať dohru. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce, aby v budúcnosti zamestnancov nezastupovali iba odbory, ale aj ďalšie organizácie, ktoré slúžia zamestnancom. Zmeny sa chystá urobiť legislatívnou cestou. Zástupcovia zamestnancov tvrdia, že Slovensko by tak porušilo medzinárodné dohovory. Navyše, pozvánku k rokovaciemu stolu odmietajú aj konkrétne organizácie.

25.08.2020 18:00
debata

„Veľmi nás teší rešpekt ministra práce voči našej práci, ale nie je možné, aby organizácia bola členom tripartity,“ vyjadrilo sa na sociálnej sieti občianske združenie Pracujúca chudoba. Práve to minister spomenul ako jednu z alternatív, ktoré by rád uvítal na rokovaniach.

Podľa zakladateľa združenia Milana Kuruca to však nedovoľujú dohovory Medzinárodnej organizácie práce, ktorými je Slovensko viazané.Tie totiž hovoria, že členom tripartity môžu byť iba reprezentatívne organizácie zamestnancov, teda odbory. Zákon zase ukladá povinnosť združovať aspoň 100-tisíc zamestnancov. To Pracujúca chudoba ani zďaleka nespĺňa. „Máme deväť členov a tých aj oficiálne združujeme. Síce pomáhame veľkému množstvu zamestnancov, oficiálne nikoho nereprezentujeme,“ vysvetľuje Kuruc. Podobne je na tom aj Inštitút zamestnanosti, s ktorým vraj minister takisto počíta. Ten sa zase viac ako združovaniu zamestnancov venuje výskumu a odborným analýzam trhu práce.

Takéto zmeny sú neprípustné aj podľa samotnej Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorá v súčasnosti zamestnancov na tripartitných rokovaniach zastupuje. „Žiadne iné odborové združenie na Slovensku nevie vydokladovať reprezentatívnosť aspoň stotisíc členov. KOZ túto hranicu ďaleko prevyšuje,“ povedala hovorkyňa konfederácie Martina Nemethová. Znižovať túto hranicu by podľa nej bolo veľmi krátkozraké. „Členom triparity by sa tak mohol stať naozaj hocikto,“ dodala.

Podľa Kuruca by zase rozšírenie tripartitných členov prichádzalo do úvahy len vtedy, ak by sa všetci sociálni partneri zhodli na vytvorení pracovných skupín s poradným hlasom, v ktorých by mal zastúpenie aj občiansky sektor. „Vtedy by sa o tom dalo uvažovať,“ dodal Kuruc.

Úmysly ministra práce sa nepáčia ani opozícii. Strana Smer avizovala svoje zámery na jeho odvolanie už v pondelok. A to hneď po skončení neúspešných rokovaní. Včera zase vyjadrili svoj nesúhlas s tým, že minister odborárov ako zástupcov zamestnancov nerešpektuje. Pripravovaná strana Hlas-SD zase spája odvolávanie nielen s bojom o minimálnu mzdu, ale aj s trinástymi dôchodkami. Ak na ne podľa poslanca Erika Tomáša minister siahne, zakročia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #Milan Krajniak