Vyskúšať si drinu na farme láka viac ako vlani

Farmy, ranče či gazdovstvá sú novým hitom medzi dovolenkovými destináciami. Nie každý totiž rád vyrazí do hôr. Pre mnohých ide aj o návrat k spomienkam z detstva, keď chodili na prázdniny k babke na dedinu. A to ponúkajú práve farmy, kde si ľudia môžu vyskúšať pestovanie zeleniny, dojenie či jazdu na koni.

26.08.2020 06:00
debata (1)

"Ukazuje sa, že ľudia sa začínajú zaujímať o agroturistiku či pobyt na lazoch,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Wood & Company. Hoci záujem o klasické dovolenky nepoľavil, mnohých láka pokoj či spojenie s tradíciami, dodáva.

Foto: Markéta Derdáková
agroturistika

Plnšie ako v bežnom roku

Nefalšované gazdovské prostredie s kravami, teliatkami, prascami a navyše s jazdeckými koňmi nájdu dovolenkári aj v Marekovom dvore v Drábsku neďaleko Poľany. "Ľudia už vedia, kam idú, a samotný starodávny spôsob gazdovania je pre nich atrakciou,“ hovorí majiteľka Viera Mareková.

Jedna noc tu vyjde na dvanásť eur. Priemerne tu ľudia zostávajú aj týždeň. Rodinné gazdovstvo funguje už dvadsať rokov. Tento rok je však podľa Marekovej rekordný a hostí majú viac ako vlani. Plno je tento rok aj v rybárstve Viridis na Kulháni pri Zlatníkoch. Oproti minulému roku dovolenkárov dokonca pribudlo. Vyskúšať sa tu dá aj lov rýb. Návštevníci si tak môžu nachytať ľubovolný počet pstruhov dúhových. „Je to predaj z dvora,“ hovorí Alena Mikušová majiteľka rybárstva Viridis. Priemerne tu výletníci strávia dve hodiny.

Na pltiach aj bicykli

Na Ranči u Bobiho v Novom Tekove tiež úbytok hostí necítia. "Tak ako každoročne máme počas mesiacov júl, august priemernú obsadenosť izieb okolo 95 percent,“ vraví jeho majiteľka Ivana Knoppová. Do plnej vyťaženosti im podľa nej minulý mesiac chýbali len necelé dve percentá. Oddýchnuť si k nim chodia rodiny s deťmi, skupiny priateľov, ale aj firmy. Ubytovanie pre dvoch tu vyjde 40 eur na noc, prístelka ďalších 15 eur. "V lete je priemerná dĺžka pobytu štyri noci,“ dodáva Knoppová. Populárna je jazda na koni, koči, bowling, bazén, tenisový kurt, ale hlavne gazdovský dvor s priamym kontaktom so zvieratkami.

Za letným dobrodružstvom cestujú ľudia aj k Starej Ľubovni. Tamojší Goralský dvor navštevujú najmä domáci dovolenkári. Vychutnať si tu môžu turistiku – a to buď peši, alebo na bicykloch. Mnohí vyskúšajú aj splav či iné atrakcie. „Navštevujú nás hlavne rodiny s deťmi,“ hovorí Slavomíra Jenčíková z Goralského dvora.

Za zážitkom do hotela

Domácich dovolenkárov lákajú aj hotelieri. Niekde majú hostí viac ako vlani. Vedú tí, čo ponúkajú čosi viac ako len prespanie. "Ľudia uprednostnili dovolenku doma, čo sa prejavilo na zvýšenom dopyte po našich službách,“ hovorí Michaela Ťažká Ološtiaková, marketingová manažérka Hotela Partizán na Táľoch. Letí wellness či turistika. Pre deti majú nachystaný vonkajší areál s Animastanom, ale aj krytú herňu na škaredšie dni.

Zapožičať sa tu dajú aj e-biky či horské bicykle a mnoho ďalších pomôcok na turistiku v Nízkych Tatrách. K hotelu patrí aj Ajax farma s MiniZoo v Mýte pod Ďumbierom. Denne organizujú tematické výlety na Horehroní. „Bolo by určite skvelé, ak by si ľudia pre letnú dovolenku alebo aspoň jej časť vybrali Slovensko každý rok,“ dodáva Ťažká Ološtiaková.

Pandémia cestovnému ruchu nesvedčí

V marci sa tržby v hoteloch a penziónoch podľa údajov Štatistického úradu medziročne prepadli o 50,8 percenta. To však koronavírus úradoval len polovicu mesiaca. V apríli to bolo už o 84,7 percenta. V máji sa čiastočne situácia zlepšila a prepad v tržbách bol 81,6 percenta. V júni a medziročný prepad znížil na 61,2 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #farmy #leto 2020 #zážitková dovolenka