Majiteľka ekofarmy: Ľudí láka príroda aj zdravé jedlo

Farmári z mesta - aj tak sami seba volajú majitelia ekofarmy Kaška vo Vrbovciach na myjavských kopaniciach. Markéta a Juraj Derdákovci, obaja vyštudovaní veterinári, začali o vlastnej farme snívať pred piatimi rokmi. Dnes na ňu už pozývajú prvých turistov, predávajú svoje produkty.

26.08.2020 10:00
debata (1)

Prečo práve kopanice? "Hľadali sme lokalitu, nie ďaleko od Bratislavy, najskôr to bolo okolie Štiavnice, ale manžel našiel práve pozemok na kopaniciach,“ hovorí Derdáková. Zo začiatku to bolo iba útočisko pre ich rodinu, kam unikali z hlavného mesta.

Otvorenie prvej sezóny sa však vo Vrbovciach oneskorilo. Pôvodné kopaničiarske domy pre hostí totiž upravovali majstri z Česka, ktorí pre zatvorené hranice nemohli štyri mesiace pracovať. "Mysleli sme, že sezónu spustíme na začiatku leta,“ hovorí Derdáková. Ako prví si vyskúšali pobyt rodinní priatelia, aby vedeli vychytať prípadné nedostatky. Odteraz majú však otvorené aj pre bežných návštevníkov. „Pre nás to nie je podnikanie, netúžime po veľkých ziskoch, len aby farma sama fungovala“ hovorí majiteľka.

Farmári z mesta

Markéta a Juraj Derdákovci, obaja vyštudovaní veterinári, začali o vlastnej farme snívať pred piatimi rokmi.

Fotogaléria
+7

Ľudia majú záujem o aktívnu dovolenku a na farmu ich podľa Derdákovej lákajú aj zdravé potraviny. "Veľa ľudí nám píše, že sa chcú ubytovať, a to ešte nemáme ani dokončenú webovú stránku,“ hovorí. Prísť sem môže naraz až tridsať ľudí. Farma je tak vhodná aj na workshopy či školenia.

Slovenské safari

Na svoje si tu prídu milovníci prírody – na farme sú pes, mačky, ovce, kozy, sliepky, husi a králiky. Okrem toho tu možno stretnúť daniele, srnky, bažanty či divé kačice. "Ľudia tu majú také slovenské safari,“ hovorí s úsmevom Derdáková. O farmu sa celoročne starajú správcovia.

"Zvieratá tu majú šťastný život. Kvalita ich mäsa je ťažko porovnateľná s tým, čo dostanete v obchode,“ vysvetľuje Derdáková. Hoci priznáva, že zjesť králika z vlastnej farmy je pre ňu takmer nemožné. Od jari 2019 im pribudli úle so včielkami, o rok by tak mohli mať aj vlastný med. Dokončuje sa aj jazierko na plávanie. V okolí sú cyklocesty na Moravu, veľa turistických miest a pamiatok. Neďaleko je Čachtický hrad, zrúcanina hradu Branč a mohyla Milana Rastislava Štefánika. Na Morave napríklad mesto Strážnica so skanzenom či Baťov kanál.,,Samozrejme, sa dá ísť aj na nordic walking, ktorého som inštruktorkou,“ hovorí farmárka.

Tradične netradičné konope

Na farme je veľký ovocný sad, úroda však nie je každý rok rovnaká, ide totiž o staré – pôvodné, odrody. A tie veru nerodia ovocie každý rok. Nájsť tu možno jablká, hrušky a slivky. "V roku 2018 sme mali obrovskú úrodu ovocia. Vtedy sme predávali aj prebytky ako predaj z dvora,“ hovorí Derdáková. Naopak, vlani sa neurodilo takmer nič. Tento rok, zdá sa, sa bude dariť jabloniam. Bohato zarodili aj vzácne oskoruše. "Máme dva stromy, asi 30-ročné, čiže najväčšia úroda nás ešte len čaká,“ hovorí farmárka.

Vlani sa rozhodli aj pre pestovanie konopy siatej. Začali na jednom hektári. Ide o technickú odrodu, uisťuje majiteľka, čo neobsahuje látku THC, ktorou je známa príbuzná odroda. Ich konope obsahuje látku CBD, ktorá je schválená v krajinách únie okrem Slovenska. "Nie je halucinogéne, používa sa napríklad v neurológii na liečenie epilepsie,“ dodáva Derdáková. Pomáha aj ľudom, ktorí trpia reumatologickými problémami či ako podpora chuti alebo proti bolesti u onkologických pacientov. Tohto roku konopu vystriedali zemiaky a vyzerá, že úroda bude bohatá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #farmári #zážitková dovolenka