Mladí zostávajú doma. Vyriešia to nájomné byty?

Pridlho sa držia maminej sukne. Mladí ľudia na Slovensku odchádzajú z rodičovského hniezda príliš pomaly. V nelichotivom rebríčku nás predbehlo len Chorvátsko, kde odchádzajú deti z domu až zhruba v 32 rokoch. Na Slovensku je to priemerne takmer 31 rokov.

24.08.2020 06:00
debata (268)

Niet sa čo čudovať. Ceny na realitnom trhu sú závratné. Kúpiť si vlastný byt je aj pri nízkych úrokoch čoraz ťažšie. O nič lacnejšie ako splátky hypoték nevychádza ani nájomné. Ak berieme do úvahy to komerčné. Získať totiž nájomné bývanie od mesta či obce je takmer nemožné.

Mladí však majú záujem bývať sami. Myslí si to aj analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Na rozdiel od Západu je však u nás nedostatok bytov s takzvaným regulovaným nájomným. A komerčné nájmy sú často také drahé, že mladí radšej čakajú na časy, keď si môžu dovoliť hypotéku. "Ľudia na Slovensku by v nasledujúcich 15 rokoch dokázali využiť aj 50 000 nájomných bytov, ak by boli rozložené po celej krajine,“ hovorí Tomčiak. Uľahčilo by to aj sťahovanie za prácou, dodáva.

Ak by nájomné byty výraznejšie pribudli, zmenilo by to aj trh s komerčnými nájmami, predpokladá Tomčiak. „Dole by to tiež tlačilo aj cenu stavebnej práce,“ hovorí. Výsledkom by tak mohol byť aj pokles cien na realitnom trhu. Tie nateraz ťahajú hore aj samotní developeri. Zameriavajú sa totiž hlavne na "silné regióny“ – teda tie, kde najrýchlejšie rastú príjmy domácností. A následne aj ceny.

Nájomné byty chýbajú. A na tie, čo sú, sa čaká roky. Vyriešiť to chce koaličná strana Sme rodina. Jej šéf Boris Kollár vyhlásil, že rezort dopravy, ktorý riadi ich nominant, už chystá zmenu stavebného zákona. Schvaľovanie je totiž pridlhé. Výstavba by sa mala zaplatiť z európskych peňazí a tiež z druhého piliera, tvrdí Kollár. Ten pred voľbami chcel stavať 25-tisíc nájomných bytov ročne. V najlepších rokoch stavalo Slovensko okolo dvoch tisícok, v posledných rokoch však pribúdali len v stovkách. Na Slovensku pribudlo počas 17 rokov iba 40-tisíc nájomných bytov.

info

Ministerstvo dopravy chce do štyroch rokov postaviť približne 7 200 bytov. "Plnenie tohto zámeru však bude závisieť od dostupnosti verejných financií,“ tvrdí jeho tlačový odbor. V tomto roku by to malo byť 1 100 nájomných bytov, dodáva. Dotácie na výstavbu týchto bytov sú viac ako 25 miliónov eur. "Ministerstvo dopravy doteraz spracovalo návrhy zmlúv o poskytnutí dotácie na obstaranie 516 nájomných bytov,“ informuje jeho tlačový odbor. Žiadosti je však stále možné zasielať, dodáva.

Dedičstvo bývalého režimu

Nájomné byty na Slovensku tvoria len 3,5 percenta bytového fondu. V porovnaní s Nemeckom – kde býva v bytoch s regulovaným nájmom až 40 percent ľudí – je to zlomok. "Obrovský fond nájomného bývania, ktorý na Slovensku bol, zanikol, keď sa štátne alebo družstevné nájomné byty previedli do osobného vlastníctva,“ vysvetľuje hovorca J&T Real Estate Daniel Suchý. Na Slovensku podľa neho chýba štyristotisíc bytov, aby sme sa v počte bytov na obyvateľov vyrovnali priemeru Európskej únie.

Ak by sme chceli európsky priemer dobehnúť, muselo by byť ročne postavených 20-tisíc bytov, vyrátal Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií. "Vzhľadom na to, že sa u nás celkovo nepostaví ročne takýto počet bytov, je to absolútne nereálne,“ hovorí Suchý.

Zatočia nájmy s cenami?

Nájomné byty majú nateraz povesť sociálneho bývania. "Vyšší záujem o nájomné bývanie by mohol nastať vtedy, ak mesačný nájom bude zaujímavo nižší ako splátka hypotéky,“ hovorí Suchý. Pri mestskom či obecnom nájomnom bývaní je cena za mesačný nájom nižšia oproti komerčnému prenájmu.

V nájomných bytoch sa ceny počítajú od veľkosti bytu či počtu ľudí, ktorí žijú v jednej domácnosti. Nájom tak môže vyjsť aj na menej ako 200 eur. V niektorých mestách či obciach platia nájomníci iba za energie. Náklady sa tak pohybujú len v desiatkach eur.

Ponuka bývania je však na Slovensku stále nízka – a to hlavne v niektorých regiónoch, dopyt je na druhej strane naďalej vysoký. Očakávať výrazné zmeny cien na realitnom trhu sa podľa Suchého nedá. Určite nie v dohľadnom čase. "Naštartovanie výstavby nájomného bývania si vyžiada dlhší čas, preto tak skoro neovplyvní trh s komerčným nájmom,“ hovorí Suchý.

Koľko stojí výstavba nájomného bytu?

"Náklady na obstaranie nájomného bytu závisia od výmery jeho podlahovej plochy, zvoleného štandardu, vybavenia bytu, úrovne výstavby budovy z hľadiska energetickej hospodárnosti a, samozrejme, aj od regiónu, v ktorom sa nájomné byty majú obstarávať,“ informoval tlačový odbor ministerstva dopravy.

Postaviť 1-izbový nájomný byt s rozlohou 35 štvorcových metrov stojí viac ako 47-tisíc eur. Výstavba 2-izbového bytu vo výmere 45 štvorcových metrov stojí viac ako 60-tisíc eur a za 3-izbový byt štát zaplatí viac ako 94-tisíc eur. Ale tieto byty musia spĺňať limity oprávnených nákladov stavby, ktoré je možné dosiahnuť v budovách s takmer nulovou potrebou energie so zdrojom tepla. Vlani podporilo ministerstvo dopravy 999 nájomných bytov. Viac ako miliarda eur išla na technickú vybavenosť.

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #nájomné byty