Slovenská sporiteľňa 1. októbra ukončí predaj nových vkladných knižiek

Slovenská sporiteľňa 1. októbra ukončí predaj nových vkladných knižiek. Existujúcich knižiek sa zmena nedotkne a majitelia ich budú môcť využívať naďalej. Banka im však odporúča, aby svoje úspory presunuli na modernejšie sporiace či investičné produkty. Slovenská sporiteľňa je poslednou bankou, ktorá vkladné knižky aktívne ponúka.

20.08.2020 14:20
sporiteľňa, slsp, banka, hypotéka, banky Foto:
debata (2)

„Posledné roky sme intenzívne investovali do digitalizácie a klientom sme priniesli moderné riešenia, s ktorými môžu svoje úspory spravovať pohodlne kedykoľvek a kdekoľvek sa nachádzajú. Aj preto záujem o tradičné vkladné knižky klesá a tento produkt, ktorý bol historicky najobľúbenejším, sa postupne dostáva na okraj,“ hovorí o dôvodoch zrušenia predaja nových vkladných knižiek riaditeľ odboru správy majetku klientov Slovenskej sporiteľne Michal Orlovský.

Aj napriek ukončeniu predaja nových vkladných knižiek zostávajú existujúce knižky platné a ich majitelia ich môžu ďalej používať. „Držiteľom vkladných knižiek však chcem odporučiť, aby zvážili presun peňazí napríklad na niektorý zo sporiacich účtov,“ doplnil Orlovský. Časť pobočiek Slovenskej sporiteľne sa navyše postupne mení na bezhotovostné poradenské centrá, ktoré vkladné knižky nebudú obsluhovať vôbec. Knižiek sa týkajú aj ďalšie obmedzenia, napríklad pri ich strate, zničení či krádeži sa k peniazom klienti dostanú až po dvojmesačnom umorovacom konaní.

Úrokové sadzby štandardných bankových vkladových produktov, ako sú vkladné knižky, sporiace a termínované účty, sú v súčasnosti minimálne a hodnota takto uložených peňazí v dôsledku inflácie klesá. Preto by ľudia na nich mali držať len finančnú rezervu, teda peniaze slúžiace na vykrytie nepriaznivých výdavkov či dočasného výpadku príjmu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #vkladná knižka