Samosprávy a rezort financií vytvoria pracovnú skupinu. Tá má vyčísliť dopady sociálnych opatrení

MHD zadarmo a zdvojnásobenie daňového bonusu, bude samosprávy niečo stáť. To, o akú veľkú sumu pôjde, má vyčísliť pracovná skupina zložená z odborníkov. Na jej založení sa vo štvrtok dohodli zástupcovia miest a obcí s ministerstvom financií.

20.08.2020 12:54
debata (5)

„Ide o dobré benefity. Spôsobia však výpadky v hodnote niekoľko desiatok miliónov eur. Preto ich treba zhodnotiť,“ povedal na tlačovej konferencii predseda SK8 Jozef Viskupič. Vytvorenie pracovnej skupiny odborníkov preto, rovnako ako aj ostatní zástupcovia miest a obcí, vníma pozitívne. „Vďaka nej budeme schopní dať na stol dáta o tom, akým spôsobom bude možné tieto skupiny prepraviť zadarmo,“ dodal.

Samosprávy to totiž aj bez ďalších sociálnych opatrení majú ťažké. Už teraz v dôsledku zníženia podielových daní spôsobeného koronakrízou očakávajú najväčšie prepady vo štvrtom štvrťroku tohto roka a v prvom štvrťroku toho budúceho. Aké veľké bude navýšenie výpadkov z dôvodu MHD zadarmo či zdvojnásobeného daňového bonusu, bude známe až po jeho vyčíslení expertmi.

Isté však je, že štát nenahradí samosprávam straty formou pôžičky, ale cez mechanizmus opakovanej kompenzácie. „Nastavíme ho tak, ako by sa tieto peniaze dostávali priamo do rozpočtov samospráv,“ vysvetlil minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Funkčný by mal byť od budúceho roka, spoločne s oboma sociálnymi opatreniami.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #sociálne opatrenia #MHD zadarmo