Leto cestovaniu nepomohlo. Straty naďalej rastú

Letiská, cestovné kancelárie, hotely či podnikatelia v cestovnom ruchu zažívajú najväčšiu krízu za posledné desiatky rokov. Následky pandémie koronavírusu bude cestovný ruch pociťovať ešte dlhé roky. Pred niekoľkými týždňami dávala letiskám a podnikateľom nádej blížiaca sa letná sezóna. V polovici augusta je jasné, že Slováci sa počas leta k cestovaniu nevrátili. Letiská aj naďalej zívajú prázdnotou a spolu s cestovnými kanceláriami a hotelmi počítajú straty.

20.08.2020 06:00
debata (7)
letiska, dovolenky

Slováci prestali kupovať zájazdy v cestovných kanceláriách. Rovnako nízky záujem je aj o letenky. Dovolenkári počas tejto turistickej sezóny volia radšej domácu dovolenku, na ktorú cestujú napríklad autami. „Nie je možné, aby sa akémukoľvek letisku, prípadne aj leteckej spoločnosti či cestovnej kancelárii vrátane tej našej podarilo do konca roka tento obrovský výpadok dobehnúť,“ povedal Jozef Rybár, hovorca cestovnej kancelárie Pelikán.

Menej cestujúcich aj letov

Letecká doprava zažívala v posledných rokoch výrazný rozmach. Mohli za to klesajúce ceny leteniek a zvyšujúci sa počet ponúkaných destinácií. V polovici tejto letnej sezóny je všetko inak. Bratislavské Letisko M. R. Štefánika v júli vybavilo viac ako 16-tisíc cestujúcich. Ide iba o päť percent obvyklého počtu cestujúcich počas letného mesiaca. „Vlani v júli vybavilo letisko na prílete a odlete vyše 331-tisíc cestujúcich,“ uviedla Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika. Ešte väčší prepad je viditeľný pri sedemmesačnej štatistike. Od januára do júla tohto roku prešlo bratislavským letiskom viac ako 309-tisíc cestujúcich. V roku 2019 za prvých sedem mesiacov letisko vybavilo 1,275 milióna cestujúcich.

„V priemerne sme tak vybavili 535 cestujúcich za deň, pričom 80 percent cestujúcich bolo vybavených na pravidelných linkách. Najviac pasažierov prepravil z Bratislavy a do nej dopravca Ryanair,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec. Pandémia najmenej ovplyvnila súkromné a obchodné lety všeobecného letectva. Počas tejto letnej sezóny má letisko naplánovaných 309 charterových letov. Vlani ich bolo až 2 345.

Menšie letiská sú na tom ešte horšie. Na najväčšom stredoslovenskom letisku sa doslova zastavil dovolenkový život. "Aktuálne Letisko Sliač nevybavuje žiadne charterové lety na základe informácií a koordinácie plánovaných letov od leteckých dopravcov a epidemiologických opatrení, ktoré sa dynamicky vyvíjajú,“ informoval Sekretariát predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa Letiska Sliač. Letisko aktuálne vybavuje súkromné lety a cargo dopravu. Pravidelné letecké spojenia letisko v Sliači nemá. Medzinárodné letiská v Košiciach a v Poprade o počte vybavených cestujúcich neinformovali.

Straty v státisícoch

Nízky počet letov a prepravených cestujúcich znamená pre letiská veľký výpadok príjmov. Najdramatickejší pokles nastal počas úplného zákazu civilných letov. V červených číslach sú slovenské aj zahraničné letiská. „Letisková spoločnosť prichádza zákazom civilných letov o státisíce až milióny eur, keďže prichádza o príjmy z leteckej i neleteckej činnosti,“ uviedla Ševčíková.

Naše najväčšie letisko má až 95-percentný medziročný pokles pasažierov počas letnej sezóny. „V približne rovnakom meradle sa pohybuje aj pokles tržieb,“ dodáva Rybár z cestovnej kancelárie Pelikán. Podľa jeho slov sú straty enormné a z dlhodobého hľadiska pri nezmenenom biznis modeli aj likvidačné.

Trojmesačný zákaz cestovania, ktorý Slovensko zažilo v prvom polroku 2020, sa postaral o nulové zisky podnikateľom v cestovnom ruchu. Tí svoje straty do konca tohto roka nebudú schopní nahradiť. "Cestovné kancelárie rátajú pri najväčšom optimizme s 85– až 90-percentným prepadom,“ hovorí generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Jana Varinská.

Cestovať sa dá. Je však záujem?

V minulom roku počas prvých ôsmich mesiacov cestovalo s portálom Pelikán viac ako 370-tisíc ľudí. „Za prvých osem mesiacov roka 2020 sa budeme koncom augusta blížiť k počtu 100-tisíc vycestovaných klientov,“ hovorí Rybár. Väčšina týchto cestujúcich však využila služby Pelikánu ešte pred nástupom pandémie v Európe, teda do polovice marca 2020. Napriek tomu, že už niekoľko týždňov sa cestovať dá, záujem je rozpačitý.

Z bratislavského letiska aktuálne môžete odletieť do destinácií ako Malaga, Malorka, Manchester, Pafos, Split, Sofia, Korfu, Londýn či Dublin. „Stále sú zakázané prílety z Ukrajiny, Ruska či Turecka, odkiaľ vlani prilietalo do Bratislavy najviac cestujúcich po letoch z Veľkej Británie, preto veríme, že čoskoro štátne orgány tieto lety povolia, aby mohli cestujúci využívať lety za podmienok, ktoré hygienici stanovia,“ hovorí Ševčíková. V siedmom mesiaci sa obnovili charterové lety cestovných kancelárií. Odletieť ste mohli na Rodos či do Laranky.

„Záujem o cestovanie je, samozrejme, z pohľadu situácie a jej vplyvu na psychiku našich občanov, rozpačitý,“ hovorí Varinská. Ľudia dnes nevedia, aká bude situácia po príchode z dovolenky, keďže podmienky v cestovaní sa môžu meniť každým dňom. Krajiny, ktoré boli zelené pri kúpe zájazdu, sa takpovediac v minúte môžu zmeniť na červené.

Slováci majú záujem aj o cesty do exotických destinácií. Vyplýva to z analýzy vyhľadávania používateľov portálu Pelikán. Do mnohých týchto destinácií sa v súčasnosti nedá dostať. "Slováci by radi cestovali najmä do krajín juhovýchodnej Ázie na čele s Thajskom, Vietnamom, Kambodžou, Indonéziou či Filipínami a tiež v neskorších jesenných a zimných termínoch predovšetkým do Spojených štátov amerických,“ dodal Rybár.

Ceny leteniek išli dole, záujem o letenky tiež

Počas augusta 2020 cestovný portál Pelikán eviduje iba štvrtinu ľudí, ktorí sa nachádzajú v zahraničí, v porovnaní s augustom minulého roka. „Aktuálne sa situácia stabilizovala na úrovni 20– až 25-percentného záujmu o letenky a zájazdy,“ hovorí Jozef Rybár, hovorca cestovnej kancelárie Pelikán. Informácie z portálu pelikán.sk ukazujú, že záujem Slovákov o letenky do destinácií počas leta 2020 klesá.

Výrazný prepad zaznamenalo obľúbené Španielsko. Záujem o letenky do tejto destinácie medziročne klesol o 62,53 percenta. Ešte horšie je na tom destinácia Taliansko. Záujem o letenky do tejto krajiny sa znížil o 67,11 percenta. Grécko eviduje záujem nižší o 28,83 percenta. Najviac sa znížil záujem o letenky do Anglicka, kde medziročný pokles dosiahol 76 percent. Samotné ceny leteniek, naopak, klesajú. Priemerná cena spiatočnej letenky do Španielska je nižšia o 20,75 eura a stojí 114,18 eura. Ceny leteniek do Talianska medziročne klesli v priemere o 8,16 eura.

Na druhej strane, Chorvátsko zažíva nárast záujmu o letenky o 2,28 percenta. „Jediná letecká destinácia, ktorá si v našich letných štatistikách drží čísla z minulej hlavnej dovolenkovej sezóny a ktorá dokonca rastie, je Chorvátsko,“ hovorí Rybár. Podľa neho za to môže aj nové spojenie leteckého dopravcu AirExplore, ktorý lieta medzi Bratislavou a Splitom. Linka by mala byť pravidelná do polovice septembra.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #letiská #dovolenky