Domáci nenahradia zahraničných turistov. Straty počítajú v Česku v miliardách

Prázdne reštaurácie, zatvorené hotely. Tak vyzerá Praha bez cudzincov. Tamojšie hotely hlásia obsadenosť od päť do 30 percent, mnohé ani neotvorili.

16.08.2020 19:00
praha, karlov most Foto:
Vyľudnený Karlov most, prázdne reštaurácie, zatvorené hotely. Tak vyzerá Praha bez cudzincov.
debata (3)

"Bohužiaľ, českí turisti nemôžu nahradiť výpadok zahraničných hostí,“ hovorí pre denník Pravda generálna riaditeľka Zväzu obchodu a cestovného ruchu Českej republiky Irena Vlčková. Ak by sa tak malo stať, tak český dovolenkár by potreboval minimálne osem týždňov dovolenky a z rodinného rozpočtu by musel minúť minimálne 954 eur.

Podľa júlového prieskumu agentúry CzechTourism sa medziročné straty v českom cestovnom ruchu šplhajú na 158 miliárd českých korún (niečo vyše šesť miliárd eur). Ide o viac ako polovičný prepad. V Prahe sa prepad tržieb šplhá až k 70 percentám. Od apríla do mája totiž navštívilo české ubytovacie zariadenia len 988-tisíc hostí. Vlani to však v rovnakom čase bolo až 5,7 milióna domácich a zahraničných turistov. Počet zahraničných turistov sa však prepadol až o 96 percent. Ukázali to údaje Českého štatistického ú­radu.

Oveľa lepšie na tom nie sú ani české "hospody“. Straty sa tu šplhajú k 21 miliardám českých korún (osem miliónov eur). Ide tak približne o polovicu bežného obratu. Závisí však aj od lokality. "Reštaurácie situované v obľúbených dovolenkových regiónoch či na dedinách sa počas leta pomaly dostávajú na úroveň minulého roka,“ hovorí Vlčková.

Prázdne mestá, plné hory

Najviac postihnuté výpadkom turistov sú mestá, ktoré boli zvyknuté na prílev peňazí od cudzincov, ako Praha, Brno, Ostrava či Český Krumlov. "Pre veľké mestá je veľkým problémom aj výpadok korporátnej klientely a možnosť organizovania veľkých kongresov, seminárov a podujatí,“ hovorí Vlčková. Hoci v júni sa situácia o čosi zlepšila a ľudia začali viac cestovať, o výraznom náraste sa hovoriť nedá.

Prví turisti, ktorí navštívili Česko, boli práve susedia – a to z Nemecka a potom aj zo Slovenska. "V hlavnej letnej sezóne očakávame, že počty zahraničných turistov budú pozvoľna stúpať, u tých domácich rátame so silnejšou návštevnosťou ako v minulých rokoch,“ hovorí Jan Herget, riaditeľ agentúry CzechTourism.

Naopak, doteraz menej poznané lokality susedného Česka zažívajú boom. Južné Čechy, Morava, Šumava či Krkonoše znovuobjavili domáci dovolenkári. Podľa Hergeta tak práve tie zažili najsilnejší júl v histórii návštevnosti. Ide o regióny, čo nie sú závislé od zahraničných hostí.

Potvrdzujú to aj údaje z rezervačných portálov či pamiatok. "Česi naozaj trávia letnú dovolenku doma,“ hovorí riaditeľ Pavel Kotas z rezervačných systémov spoločnosti Previo. Vyššiu obsadenosť tak mali hotely aj penzióny v Libereckom, Královohradeckom či Juhomoravskom kra­ji.

Jeseň rozjatrí rany

Ani júl a august nedokážu vynahradiť podnikateľom v cestovnom ruchu straty, ktoré spôsobila pandémia. Hoci niektorým sa darí. S koncom leta sa však situácia zmení. A, žiaľ, nie k lepšiemu. "Česi v septembri s výnimkou možno seniorov nepocestujú, pretože nebudú mať voľno ani dovolenku,“ hovorí Vlčková.

Na atraktivite cestovania sa prejaví aj vývoj epidemiologickej situácie, ale aj ekonomická situácia Čechov. "Reštart cestovného ruchu v Česku bude veľmi pozvoľný. Návrat k pôvodnému stavu nemožno rozhodne v blízkej dobe očakávať,“ hovorí Vlčková. O prácu môže prísť až 100-tisíc ľudí. Ohrozených je však aj ďalších stotisíc miest nadviazaných na turistický ruch.

Rekreačné poukazy v Česku neprešli

Bez poukazov. U českých susedov sa inšpirovali slovenskými rekreačnými poukazmi, no bez úspešného záveru. "Vláda od začiatku sľubovala rôzne podpory práve pre cestovný ruch, napríklad poukážky pre občanov na cestovanie po krajine, bohužiaľ, zo všetkých týchto zámerov zišlo,“ hovorí generálna riaditeľka Zväzu obchodu a cestovného ruchu Českej republiky Irena Vlčková. Podľa prvých návrhov mali Česi cestovať za štátne. Nakoniec z veľkých plánov zostali len poukazy do kúpeľov.

Slovenskí hotelieri však vravia, že pomoc od českej vlády bola aj tak štedrejšia. "Na rozdiel od slovenskej vlády, česká prijala viac schém pomoci,“ hovorí generálny manažér Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. V Česku tiež podľa neho fungovali aj ďalšie špecifické nástroje pre najviac postihnuté odvetvia, medzi ktorými je cestovný ruch.

Českí podnikatelia v turizme tak mohli využiť program Antivirus. Ten mal veľký úspech medzi hotelmi a reštauráciami. Slúžil na podporu zamestnanosti. Podnikatelia využívali počas pandémie aj program Covid – Nájemné, cez ktorý mohli čerpať príspevok na nájomné. Pre ubytovacie zariadenia bol program Covid – Ubytování. Ten umožnil ubytovateľom získať príspevok od 100 do 330 českých korún (od 3,83 do 12,62 eura) na izbu a noc. "A to za obdobie, keď muselo byť ubytovacie zariadenia na základe nariadenia vlády uzavreté,“ dodala Vlčková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #straty #turizmus