Ceny rástli v júli najpomalšie takmer za tri roky

Zdražovanie spomalilo. Ceny tak rástli v júli medziročne o 1,7 percenta – najmenej od októbra 2017. O niečo pribrzdili aj ceny potravín, ktoré oproti minulému roku pridali o 2,1 percenta. Pokračoval tak trend z júna, keď stúpli o 2,6 percenta. V máji to pritom bolo ešte takmer o päť percent.

13.08.2020 12:53 , aktualizované: 16:35
debata (12)

"Ceny tovarov a služieb budú medziročne vyššie aj počas nasledujúcich mesiacov. Tempo zdražovania by sa však mohlo ešte spomaliť,“ očakáva analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. A to aj pri potravinách. Vidí za tým opatrnosť ľudí pre prepad ekonomiky, stratu práce či pokles príjmu. Pokles cien na medziročnej báze v nasledujúcich mesiacoch však analytička neočakáva.

S podobným vývojom počíta aj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. "Inflácia by sa mala v druhej polovici roka ukotviť na úrovniach okolo 1,5 percenta,“ hovorí. Do konca augusta ju budú mierne tlačiť hore dražejúce palivá. Ich vplyv bude korigovať postupné zvoľnenie rastu miezd v posledných mesiacoch, vysvetľuje analytik.

Potraviny draželi, no miernejšie

Rast cien potravín oproti júnu stlačil v júli – o 0,8 percenta – hlavne pokles cien zeleniny vrátane zemiakov a ovocia. "Ceny zeleniny boli medziročne nižšie takmer o 14 percent,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Napriek poklesu však bolo ovocie oproti minuloročnému júlu stále drahšie takmer o desatinu.

Mäso tiež v júli otočilo trend z posledných mesiacov a jeho ceny klesli. "Počas uplynulých mesiacov ťahal napríklad ceny mäsa nahor africký mor ošípaných,“ vysvetľuje Sadovská. Svoj podiel mali aj rastúce náklady na mzdy.

Na druhej strane draželo pečivo, obilniny, mlieko, syry, vajcia a cukor – a to medzimesačne aj v porovnaní s vlaňajškom. Poľnohospodárstvo totiž výrazne pocítilo vplyv pandémie. A to nielen preto, že farmári žiadnu prestávku nemali, ale aj pre nedostatok sezónnych pracovníkov, vysvetľuje Sadovská.

Lacnejšie tankovanie

Naopak, dole tlačili ceny potravín nižšie náklady na palivá. "Ceny pohonných látok počas júla zaznamenali určitý nárast oproti júnu, no napriek tomu sme aj naďalej tankovali lacnejšie ako pred rokom. A to priemerne o 13 percent,“ komentuje Sadovská. Ceny v doprave však v júli oproti júnu pridali o vyše dve percentá, medziročne však pokračovali v poklese, a to o takmer štyri percentá. Je za tým vývoj ropy.

"Ceny ropy na svetových trhoch sa už v máji odrazili od dna a rast ich cien pokračoval aj v júni a v menšej miere doznieval aj v júli,“ ozrejmuje Koršňák. Ceny na slovenských čerpacích staniciach reagujú na tento vývoj s približne dvojtýždňovým oneskorením. Do konca augusta preto počíta Koršňák s ďalším zvýšením cien na pumpách, na minuloročné úrovne by sa však nemali dostať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie