V júli vybavilo letisko v Bratislave 16 604 cestujúcich

V mesiaci júl 2020 vybavilo Letisko M. R. Štefánika spolu 16 604 cestujúcich. Je to len 5 % obvyklého počtu cestujúcich v júli z predchádzajúcich rokov. Vlani v júli vybavilo letisko v Bratislave na prílete a odlete vyše 331-tisíc cestujúcich. Tento rok vyše 309-tisíc cestujúcich dosiahlo spolu za prvých 7 mesiacov roka. Vlani v rovnakom období bolo zaznamenaných na letisku už 1,275 milióna cestujúcich.

12.08.2020 14:22
Bratislava letisko odlety koronavírus Foto: ,
Na snímke cestujúci počas otvorenia dovolenkovej charterovej sezóny a spustenia odletov cestovných kancelárií na letisku M. R. Štefánika 27. júla 2020 v Bratislave.
debata (1)

„V mesiaci júl sme vybavili 16 604 cestujúcich a 1 667 ton leteckého nákladu. Vykonaných bolo 1 648 letov,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec. „V priemerne sme tak vybavili 535 cestujúcich za deň, pričom 80 % cestujúcich bolo vybavených na pravidelných linkách. Najviac cestujúcich prepravil z Bratislavy a do nej dopravca Ryanair,” doplnil Jozef Pojedinec. Spolu od začiatku januára do konca júla vybavilo letisko 309 283 cestu­júcich, je to takmer o milión menej ako v rovnakom období vlani.

V júli bolo možné letieť pravidelnými linkami z Bratislavy do 15 obnovených destinácií, z ktorých najviac cestujúcich smerovalo do Dublinu, Londýna a Sofie, na Malorku a Pafos na Cypre. „Za mimoriadne pozitívne v súčasnej zložitej situácii možno označiť odhodlanie, s ktorým slovenská letecká spoločnosť Air Explore, v rekordne krátkom čase, uviedla do prevádzky pravidelnú sezónnu linku z Bratislavy do Splitu. Linka premáva od polovice júla každú stredu a nedeľu a rozšírila ponuku dovolenkových destinácií v rámci Európy,“ povedal generálny riaditeľ letiska. V júli boli vypravené aj prvé dovolenkové charterové lety cestovných kancelárií, smerovali na Rodos a do Larnaky.

Stále sú zakázané prílety z Ukrajiny, Ruska či Turecka, odkiaľ vlani prilietalo do Bratislavy najviac cestujúcich po letoch z Veľkej Británie. „Koronakríza najmenej ovplyvnila súkromné a obchodné lety všeobecného letectva. V mesiaci júl sme ich obslúžili približne rovnaký počet ako v minulom roku,“ uzavrel Jozef Pojedinec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letisko M. R. Štefánika #leto 2020