Cigarety zdražejú od februára budúceho roka o 40 centov

Fajčiari si priplatia. Už od februára budúceho roka sa má cena balíčka zvýšiť v priemere o 40 centov. Rok na to o ďalších 0,20 eura. Hovorí o tom návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania.

11.08.2020 13:40 , aktualizované: 15:27
debata (59)

Novela zvyšuje nielen sadzby na cigarety, rovnako má stúpnuť aj sadzba na tabak. Ministerstvo si od návrhu sľubuje zvýšenie daňových príjmov o 103,7 miliónov eur. V roku 2022 až o 140,9 milióna eur, rok na to takmer dvesto miliónov eur.

Dopredávať cigarety bude možné dva mesiace, tabak šesť mesiacov. "V praxi to bude znamenať, že cigarety zdanené v súčasnosti platnou sadzbou dane, ktoré budú uvedené na slovenský trh do konca januára 2021, bude možné dopredávať do konca marca 2021,“ vysvetlil tlačový odbor rezortu financií. Rovnaký mechanizmus bude platiť aj v roku 2023. Ministerstvo súčasne navrhuje dopredaj cigár a cigariek až 22 mesiacov. Takéto nastavenie dane bude mať podľa rezortu na daňové príjmy nulový vplyv.

Aj elektronické cigarety

Zmeny čakajú aj zdaňovanie bezdymových tabakových výrobkov (BTV) – teda čoraz populárnejších elektronických cigariet. Súčasná sadzba spotrebnej dane pre ne je podľa ministerstva financií teraz 76,70 eur na kilogram. Teda 46 centov, teda 13 percent z ceny výrobku. "Z cigariet v rovnakej cene tvorí spotrebná daň až 60 percent ceny,“ upozorňuje ministerstvo financií. Obsah tabaku je pritom v elektronických cigaretách polovičný ako v tých klasických.

V súčasnosti je tabak v elektronických cigaretách zdanený len do výšky 44 percent toho v bežných výrobkoch. Novela počíta so zvýšením tohto podielu na 73 percent od budúceho roka. "Ak sa zvýšenie spotrebnej dane zohľadní v cene, celková cena balenia BTV by mohla maximálne vzrásť o 50 centov,“ tvrdí rezort financií. Dopredaj navrhuje ministerstvo na tri mesiace.

Bruselské pravidlá

Novela má preniesť do našej legislatívy eurosmernicu o všeobecnom systéme spotrebných daní. Ten zavádza aj nové typy daňových subjektov – schváleného odosielateľa a schváleného príjemcu. Upravuje sa tiež sa postup pri preprave tabakových výrobkov v daňovom voľnom obehu na podnikateľské účely. A to na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu.

"Opatrenie zníži administratívnu záťaž podnikateľov aj finančnej správy a systém tiež poskytne väčšiu transparentnosť pri preprave tabakových výrobkov, čím sa eliminujú prípadné podvody,“ uvádza odbor komunikácie ministerstva financií. K väčšej transparentnosti prispeje podľa neho aj nová úprava, keďže predbieha tú európsku. Brusel vyžaduje zavedenie nových povinností až od roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #tabak #cigarety