Zamestnanosť padá. Obrat sa tak skoro nečaká

Menej práce, kozmetický rast platov a prepady v priemysle a stavebníctve. Najnovšie čísla Štatistického úradu potvrdili pandemický trend posledných mesiacov.

11.08.2020 06:00
debata (6)

V júni pokračoval pokles zamestnanosti v priemysle, a to jedenásty mesiac po sebe. Medziročne sa znížila o 6,3 percenta. Oproti máju si však polepšila o tri desatiny percenta. V ubytovaní sa zamestnanosť prepadla takmer o pätinu, v reštauráciách o 13,4 percenta, v stavebníctve takmer o osem percent. Počet pracovníkov stúpol len v IT sektore – a to o vyše päť percent.

Ružovo to však s prácou nevyzerá ani do budúcnosti. Zamestnanosť bude podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka klesať i v najbližších mesiacoch. Tento trend je zjavný v celej Európe. "Postupne sa obmedzujú záchranné opatrenia vlád. Firmy prehodnocujú svoju činnosť a už od septembra budú optimalizovať i náklady na zamestnancov,“ hovorí Tomčiak. Prepúšťanie bude postupné, dodáva. Analytik očakáva, že tento nepriaznivý vývoj by mohol trvať i niekoľko štvrťrokov. "Zlepšenie situácie môžeme najskôr očakávať až v druhej polovici budúceho roka,“ hovorí Tomčiak. Slovenská vláda však musí pokračovať v stimulačných opatreniach, dodáva. Inak hrozí, že miera nezamestnanosti sa zvýši skokovo. Stimuly by mali podľa Tomčiaka smerovať predovšetkým do najslabších regiónov.

K prepúšťaniu dochádza podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej v priemysle aj v sektore služieb. "Nárast nezamestnanosti sa bude sústreďovať predovšetkým do druhého kvartálu a v treťom kvartáli by sa mala situácia začať upokojovať,“ očakáva analytička. Ak sa pandémiu podarí dostať pod kontrolu a nedôjde k žiadnej druhej vlne, tak v druhom polroku by sa naša ekonomika mohla začať oživovať. Následne by sa mohla začať zlepšovať aj situácia na trhu práce, dodáva Glasová. "K znižovaniu nezamestnanosti však bude dochádzať pomalšie, nakoľko trh práce zvykne reagovať na ekonomický vývoj s určitým časovým oneskorením,“ hovorí.

Foto: Pravda
infograf

Mzdy sa zatiaľ držali

Platy však zatiaľ ešte kríza naplno nedostihla. V odvetví obchodu priemerná nominálna mzda medziročne pridala. A to takmer o 12 percent. O necelé dve percentá si prilepšili zamestnanci reštaurácií.

"Rast nominálnych miezd ešte ukazuje určité zotrvačné sily v ekonomike, keďže plány rastu odmien boli dohodnuté ešte pred krízou,“ vysvetľuje Tomčiak. V najbližších mesiacoch očakáva stagnáciu zárobkov. Priestor na zvyšovanie je podľa analytika len v niektorých vybraných odvetviach s vysokou pridanou hodnotu.

Pokles však v júni opäť pocítili ľudia pracujúci v sektore ubytovania. Priemerná nominálna mzda tu medziročne klesla takmer o pätinu. A dostala sa na 636 eur mesačne v hrubom. Oproti máju však ide o zmiernenie, keďže vtedy medziročne padla takmer o tretinu.

Priemysel ťahali automobilky

Priemyselná výroba v júni bola o 8,5 percenta nižšia ako pred rokom, ukázala najnovšia štatistika. Pokles oproti predchádzajúcim mesiacom sa tak zmiernil. Ešte v máji padol medziročne takmer o pätinu. Čísla ťahali najmä automobilky. Kým v máji sa medziročne prepadli o 56,9 percenta a v apríli o 78,9 percenta, v júni to bolo už len 9,4 percenta.

"Júnové štatistiky potvrdili predpoklad, že dno, respektíve najvýraznejší pokles, už má priemysel zrejme za sebou,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Pozitívne vidí aj najbližšie mesiace. Všetko však závisí od vývoja zahraničného dopytu, pripomína Sadovská. Výkon priemyslu potiahli aj čísla chemických a farmaceutických spoločností. Obe odvetvia v júni medziročne pridali o 26 percent.

"Indikátor nálady v slovenskom priemysle naznačuje, že jeho zotavovanie by malo pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Čísla však môžu nafukovať aj odložené objednávky spred pandémie, upozorňuje. Dočasne tak môže výkon priemyslu ešte stúpnuť. "Z pohľadu slovenského priemyslu bude kľúčové najmä zotavenie sa európskeho trhu s novými autami,“ dodáva analytik.

Výstavba spomalila

Stavebná produkcia v júni ďalej padala. Medziročne tak klesla o 17,3 percenta. Ide o najväčší pokles v tomto roku, keďže v máji sa stavebníctvo prepadlo o 12,4 percenta. Stavebníctvo tak podľa Koršňáka nenadviazalo na prvé májové známky zotavenia. Je za tým aj pokles vo výstavbe bytov. Tá sa v júni oproti minulému roku znížila takmer o štvrtinu. Za problémami odvetvia je aj nedostatok pracovníkov zo zahraničia kvôli protipandemickým opatreniam. "Pokles vo výstavbe budov však pravdepodobne súvisí s očakávaným ochladením rezidenčného trhu,“ hovorí Koršňák.

Zlepšenie situácie do budúcnosti analytik tak skoro neočakáva. "Presun časti zdrojov európskych fondov na zmierňovanie dosahov koronavírusu by mohol dočasne spomaliť výstavbu niektorých verejných projektov,“ hovorí Koršňák. Aj nové projekty v ďalšom rozpočtovacom období podporia stavebníctvo až v nasledujúcich rokoch. Sektor nebudú ťahať ani byty. "Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami by mal mať svoj cyklický vrchol už za sebou, pričom by ho mala čoraz viac schladzovať prísnejšia regulácia hypotekárneho trhu,“ hovorí Koršňák.

Prepad tržieb v júni otočil Pokles tržieb sa počas júna zmiernil vo všetkých odvetviach. O úrovniach z minulého roka sa však nedá hovoriť. Ukázali to údaje Štatistického úradu. Najviac sa darilo priemyslu, kde po májovom vyše tretinovom prepade spadli tržby v júni medziročne len o 3,2 percenta.

Zlepšila sa totiž situácia v automobilovom priemysle. Ten po opätovnom naštartovaní výroby dosiahol tržby takmer na úrovni júna minulého roka. Medziročne boli totiž nižšie len o 0,9 percenta. Ide o citeľné zlepšenie, v máji totiž tržby v automobilovom sektore padli o vyše polovice.

Pokles sa však prehĺbil aj v stavebníctve, kde tržby v júni medziročne klesli o 15,1 percenta. Nedarilo sa ani v turizme. Najväčší pokles tržieb mali v júni cestovné kancelárie a agentúry, dosiahli totiž len šestinu objemu tržieb z rovnakého obdobia minulého roka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #zamestnanosť #platy #priemysel