Priemyselne zmrzlinu takmer nevyrábame. V Čechách by zase stačila na pokrytie celého dopytu

Slovensko nikdy nepatrilo medzi top výrobcov priemyselnej zmrzliny. Dnes však už v obchodoch takmer žiadnu nenájdeme. Zatiaľ, čo v roku 2009 sme na obyvateľa ročne vyrobili 1,5 litra zmrzliny, dnes už je to len 32 mililitrov. Supermarkety tak siahajú po zahraničných výrobcoch.

10.08.2020 14:09
debata (8)

Lidl domácu zmrzlinu neponúka vôbec, všetku dováža z Nemecka, Belgicka, Česka, Poľska a Litvy. Práve tieto krajiny totiž na Slovensko dovážajú zmrzliny najviac. Z Čiech pochádza až polovica slovenského dovozu, Poľsko k nám exportuje takmer štvrtinu. Zmrzliny z Nemecka nájdeme v mraziacich boxoch 14 percent, tej belgickej sedem. Úplne sa vytratila maďarská zmrzlina. Kedysi tvorila približne päť percent, dnes je jej podiel nižší ako jedno percento. Spoločnosť Kaufland zase kombinuje ponuku od slovenských výrobcov s českými a nemeckými.

Ponúkať slovenskú zmrzlinu sa snaží aj reťazec Coop Jednota, ktorý na podpore lokálnych výrobcov stavia aj svoju stratégiu. Dostatok na pokrytie dopytu jej však nie je. „Vo väčšej miere sa zmrzlina vyrába v rámci európskeho trhu,“ vraví hlavný riaditeľ obchodnej sekcie Branislav Lellák. Predávajú sa hlavne nanuky, obľúbené sú vanilkové i tie s vyššou ovocnou zložkou. Odklon k menej kalorickým či vegánskym verziám si všimol aj supermarket Billa. Do ponuky ich zaradili spoločne so 100-percentnými zmrzlinami z čistého ovocia už minulý rok. Tých slovenských je takisto ako v predchádzajúcich prípadoch ako šafranu. Malí producenti požiadavky veľkých reťazcov splniť nedokážu, a tak do ponuky zaradili len jedinú domácu zmrzlinu od Zvolenskej mliekarne.

Česi dovážajú aj vyrobia

Oveľa viac vlastnej zmrzliny produkuje susedné Česko. V minulom roku jej výroba dosiahla 40,4 miliónov litrov. Vyplýva to z údajov Eurostatu. Ak by nevyviezli ani liter, stačila by na pokrytie celej domácej spotreby. Keďže však Česi časť produkcie exportujú, na pultoch obchodov ponúkajú aj studenu pochúťku z Poľska, Nemecka, Maďarska, Francúzska a Belgicka. Jej hodnota sa šplhá až na 1,66 miliardy českých korún (vyše 63 miliónov eur). Od roku 2013 tak vzrástla až o 80 percent.

Kvalita je dôležitá

Čoraz viac zákazníkov však stavia na kvalite. „Kúpia si radšej zdravšiu alternatívu, s kvalitnejšími prísadami a v menšom balení,“ hovorí hovorkyňa Billy Kvetoslava Kirchnerová. Cena litra zmrzliny pritom z roka na rok stúpa aj podľa údajov Štatistického úradu. Zatiaľ čo začiatkom minulého roka stála priemerne 3,30 eura, tohto roku v januári si zákazníci priplatili priemerne o desať centov viac. Výnimkou nebol ani jún. Ten síce oproti januáru priniesol mierne zníženie cien, no oproti minulému letu ceny aj tak stúpli.

V Čechách zase cena priemyselne vyrábanej ovocnej zmrzliny zaznamenala svoj historický rekord. Jej hodnota sa už niekoľko mesiacov drží na 200 korunách (vyše 7 eur) za liter a domáci každý mesiac dokazujú, že im nevadí si za kvalitu priplatiť. A tá väčšinou pochádza z Nemecka, Talianska a Belgicka. Doťahovať sa však začínajú aj pobaltské krajiny, ktoré svoju produkciu za posledné štyri roky zvýšili až o približne polovicu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zmrzlina #výroba zmrzliny