Pivovarník: Straty boli veľké, ľudia sa však do podnikov vracajú

O tohtoročnej pivnej sezóne, ale i o problémoch pivovarníkov sa denník Pravda rozprával s Jánom Tribulíkom, zakladateľom minipivovaru Richtár Jakub v Bratislave.

09.08.2020 19:00
debata
Ján Tribulík, zakladateľom minipivovaru Richtár... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ján Tribulík, zakladateľom minipivovaru Richtár Jakub v Bratislave Ján Tribulík, zakladateľom minipivovaru Richtár Jakub v Bratislave.

Akú máte návštevnosť oproti minulému roku?

Rozdiely bolo vidieť najmä v marci, apríli a máji. Tieto mesiace neboli veľmi dobré pre pivovarníkov a vlastne pre všetkých. Jún a júl postupne napravili návštevnosť nášho pivovaru.

Mali ste veľké straty?

Samozrejme, že áno. V apríli a v máji sa muselo veľa potravín povyhadzovať. A veru aj piva vyliať.

Zdvihli ste ceny piva?

Nie. No uvidíme, aký bude slad a ostatné suroviny na novú várku. Na jeseň sa uvidí, ceny sú zatiaľ rovnaké.

Ako odhadujete tohtoročnú sezónu?

Dúfam, že ľudia budú chodiť. Ale všetko môže zmeniť návrat opätovného vynútenia zavretia prevádzok.

Pociťujete výpadok zahraničnej klientely?

Zahraniční turisti k nám chodili. My sa však viac orientujeme na domácich návštevníkov. Cudzinci tvoria len pätinu našich návštevníkov. Hlavne Angličania, Rusi, Maďari a ľudia zo susedných krajín.

Sú malé pivovary ohrozené?

Určite majú problémy. Pivovarník musí pivo navariť, to sa však musí posunúť ďalej a vypiť. V čase, keď boli reštaurácie a krčmy zatvorené, sa však toto pivo pokazilo.

Majú ľudia záujem o pivo?

Chvalabohu áno. Ľudia chcú stráviť svoj čas pri dobrom pive a s priateľmi. Teraz sú však prázdniny, v pivárni je menej ľudí. Je to však bežné, počas prázdnin býva ľudí pomenej.

Aké pivo majú našinci najradšej?

Podľa môjho názoru sú to ležiaky, následne sú to IPI a API. Nemyslím si, že horké pivá sú na Slovensku veľmi populárne. Teda aspoň u nás v podniku neprerazili.

Je ťažké na Slovensku preraziť v pivovarníctve?

V každom podnikaní je to ťažké a pivovarníctvo nie je výnimkou. A je to najmä o náhode. Ak niekto začal podnikať v pivovarníctve v marci a všetko mu zavreli, tak to môže byť pre podnikateľa problematické. V tom čase si nemohol urobiť žiadne zásoby piva, lebo by sa pokazili.

Ako ste začínali s pivovarníctvom?

Ja som skôr taký domovarič piva. Neskôr sa vyskytla možnosť zobrať si priestor a založiť pivovar. Najskôr som pivo predával do bratislavskej reštaurácie Omama. Až neskôr som sa rozhodol zobrať si priestor, kde od roku 2009 vyrábam pivo a je tam hostinec u Richtára Jakuba. Predtým tu boli kancelárie.

Ján Tribulík (48) Od roku 2009 sa venuje pivovarníctvu. Vlastní obľúbený hostinec "Richtár Jakub“ v Bratislave. Ten je známy je ponukou nepasterizovaných a nefiltrovaných domácich pív vlastnej výroby. Ročne tu vyprodukujú viac ako sto hektolitrov piva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #rozhovor