Zdražie školská strava po zrušení obedov zadarmo?

Mestá tvrdia, že pre chystané zrušenie obedov zadarmo poplatky za stravovanie meniť nebudú. Väčšina ich zvýšila ešte vlani, po tom, ako od septembra 2019 išli hore finančné pásma.

05.08.2020 06:00
debata (12)

Ďalšie zmeny finančných pásiem však ministerstvo školstva do budúcna nevylučuje. "Zámerom rezortu školstva je v súlade s rastúcimi cenami potravinových komodít na situáciu reagovať,“ povedal komunikačný odbor rezortu školstva. O platnosti nových finančných pásiem, ak budú stanovené a schválené, bude ministerstvo školstva podľa jeho komunikačného odboru informovať prostredníctvom OÚ odbor školstva v sídle kraja.

"Naše stravovacie zariadenia sú zaradené v druhom finančnom pásme,“ hovorí zástupca primátora mesta Rimavská Sobota Ladislav Rigó. V Rimavskej Sobote tak dotácia pokrývala cenu jedla na prvom stupni, kde jeden obed vyjde na 1,15 eura. Pri starších deťoch sa doplácali tri centy na jeden obed. Rodičia tu platili réžiu tri eurá mesačne. Zmenu cien zatiaľ mesto nechystá – a to ani po prípadnom zrušení dotácie.

Platby za obedy upravili v Poprade minulý rok tiež po zmene finančných pásem ministerstvom školstva. Po zrušení dotácie chce mesto nové sumy ponechať. Obed na prvom stupni základných škôl za 1,08 eura a na druhom stupni 1,16 eura. Meniť sa podľa vedúcej odboru školstva, mládeže a športu na tamojšom mestskom úrade Edity Pilarovej môžu, ak vôbec, len režijné náklady. Chýbať však bude časť z dotácie 1,20 eura, ktorá sa nepoužila na nákup potravín, lebo limit podľa pásma bol nižší. "Tento rozdiel zostával školskej jedálni a mohla ho použiť na materiálne vybavenie, energie či opravy,“ hovorí Pilarová.

Pre zvýšenie potravinových pásem menili ceny stravy aj v Pezinku. V Žiline k zvýšeniu, naopak, podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka neprišlo. K zvýšeniu stravného mesto podľa neho pristúpi len v prípade ďalšieho zdraženia potravín.

Meniť poplatky za obed sa nechystá ani Prešov. "Ak dôjde k zrušeniu takzvaných obedov zadarmo, rodič zaplatí svojmu dieťaťu za jeden obed o 1,20 eura viac ako doteraz,“ povedal hovorca mesta Vladimír Tomek.

Vlani menila ceny smerom hore aj bratislavská mestská časť Karlova Ves. Za jedno jedlo doplácajú rodičia prvostupniarov 76 centov, za starších žiakov 85 centov. Zmenu zatiaľ v Karlovke nechystajú. Bez dotácie 1,20 eura by obed na prvom stupni v karloveských základných školách vyšiel na 1,96 eura, na druhom 2,05 eura.

Nateraz ministerstvo školstva odporúča riadiť sa pri príprave jedál v rámci školského stravovania súčasnými platnými finančnými pásmami a využiť dané rozpätie v plnom rozsahu.

Príspevok od štátu verzus daňový bonus

Ako bude štát riešiť situáciu detí z chudobných rodín? Deti v núdzi by mali príspevok na stravu dostávať aj po skončení celoplošnej dotácie, potvrdila pre denník Pravda hovorkyňa rezortu práce Veronika Husárová. "Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa sa môže poskytovať deťom, ktoré navštevujú materskú alebo základnú školu, kde je najmenej 50 percent detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,“ povedala.

Kto bude mať ešte naďalej nárok na príspevok? Dotácia sa vzťahuje aj na deti žijúce v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. A tiež na rodiny, ktorých príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie je najviac vo výške životného minima. Pre trojčlennú rodinu ide o 462,78 eura mesačne. Pre rodinu s dvomi deťmi 560,86 eura. Pokiaľ rodina nespadá do hmotnej núdze, predpokladá sa podľa Husárovej, že aspoň jeden jej člen pracuje. "Tým pádom si môže uplatniť nárok na daňový bonus,“ povedala.

Čo bude s kuchárkami a kuchármi, ktorých obce prijali pre vyšší počet stravníkov? Ministerstvo práce nemá kompetenciu zasahovať do personálnych otázok školských zariadení. Túto kompetenciu má jedine zriaďovateľ, respektíve zamestnávateľ. Ministerstvo však po rozšírení dotácie na obed pripravilo projekt Pracuj v školskej kuchyni. Ten podporil vytvorenie viac ako 1 000 pracovných miest v školských kuchyniach.

Prečo sa na obedy zadarmo doplácalo? Dotácia na stravu má pevnú sumu 1,20 eura. Nie v každom meste pokryje pásma na nákup potravín. Tie určuje ministerstvo školstva, od septembra 2019 išli hore. Na prvom stupni sa pohybujú od 1,08 eura do 1,21 eura. Na druhom stupni základných škôl je to od 1,16 eura do 1,30 eura na jeden obed. Rodičia preto v závislosti od pásma doplácali za samotné jedlo. Okrem toho platili ešte réžiu. Tá pokrýva ostatné náklady ako napríklad personál či obnovu zariadení. Koľko sa za réžiu platí, je na samotných obciach a mestách. Dotácia štátu réžiu nepokrýva.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #obedy zadarmo #finančné pásma