Česká ekonomika sa v druhom štvrťroku rekordne prepadla

Pandémia nepriala ekonomike susedného Česka. Tamojšia ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli rekordný pokles. Sú za tým práve karanténne opatrenia. Uviedol to v piatok Český štatistický úrad (ČSÚ), ktorý zverejnil predbežné údaje.

31.07.2020 12:05
Česko koronavírus prevencia Praha doprava Foto:
Pracovník v ochrannom obleku odchádza po dezinfekcii z električky v Prahe 12. marca 2020.
debata

Ako ČSÚ uviedol, hrubý domáci produkt (HDP) klesol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 8,4 %. V 1. kvartáli pokles dosiahol 3,4 %. Napriek rekordnému poklesu ekonomiky sú údaje ČSÚ lepšie, než sa čakalo, keďže podľa informácií servera RTTNews ekonómovia počítali s poklesom hospodárstva až o 12,9 %.

Česko sa tak zároveň dostalo do technickej recesie, ktorá je charakterizovaná ako dva kvartály ekonomického poklesu po sebe. Naposledy bola česká ekonomika v recesii v roku 2012 a na začiatku roka 2013.

V medziročnom porovnaní klesol HDP v 2. štvrťroku o 10,7 %, opäť najviac v histórii Českej republiky. V 1. kvartáli pokles dosiahol 2 %. Aj v tomto prípade sú údaje za 2. štvrťrok lepšie, než sa očakávalo, keď ekonómovia počítali s poklesom o 12,3 % až 14,7 %.

Ako dodal ČSÚ, pod negatívny medziročný vývoj HDP sa v najväčšej miere podpísal prudký pokles zahraničného dopytu. Klesla však aj domáca spotreba a pokles zaznamenala aj investičná aktivita.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Česko #prepad #koronavírus